Hoppa till artikelns andra spalt.

Centerpartist stödjer regeringens EU-budget

Även den centerpartistiske EU-parlamentarikern Kent Johansson svänger och kommer att rösta ja till EU-ländernas förslag till långtidsbudget.

Kent Johansson (C) var en av fem svenska EU-parlamentariker som i höstas röstade ja till den av kommissionen föreslagna långtidsbudgeten – en budget som var betydligt ambitiösare än den som medlemsländerna till slut enades om.

Kent Johansson menar nu att han kan stödja kompromissen från budgetförhandlingarna.

– Jag är rätt nöjd med överenskommelsen och kan ge den mitt stöd. Det är bra att satsningarna på forskning och innovation finns med, och att den totala utgiftsnivån hölls nere, sade Kent Johansson i en kommentar till Europaportalen.

I torsdags rapporterade Europaportalen att även Cecilia Wikström (FP), en av de fem som tidigare stödde budgetförslaget, har beslutat att rösta för det nya budgetförslaget.

De fem EU-parlamentariker som 23 oktober 2012 röstade för parlamentets stöd till EU-kommissionens budgetförslag var Amelia Andersdotter (PP), Christian Engström (PP), Göran Färm (S), Kent Johansson (C) och Cecilia Wikström (FP).

Parlamentarikerna har vid upprepade tillfällen kritiserats av statsminister Fredrik Reinfeldt (M) för att inte följa den mer restriktiva svenska budgetlinjen.

Uppgörelsen mellan EU-ländernas stats- och regeringschefer den 8 februari landade på ett budgettak på 960 miljarder euro för 2014-2020. Det ska jämföras med EU-kommissionens förslag 1033 miljarder euro.

Nästa steg är att Europaparlamentet ska säga sitt om budgeten,  en process som väntas bli klar senare under våren.