Dödläge efter italienskt val
BRYSSEL 26 februari 2013 | Stor koalition en möjlighetNu måste vi ta oss tid att reflektera, sade Silvio Berlusconi på tisdagsmorgonen. Valets segrare vänsterledaren Pier Luigi Bersani har ännu inte gjort något uttalande.
Socialdemokraten Pier Luigi Bersanis vänstermittenkoalition får majoritet i det italienska underhuset. Men i överhuset, senaten, är det även med stöd av mittenkoalitionen ledd av Mario Monti omöjligt att få majoritet.
I Italien har över- och underhuset lika stor makt och det är därför viktigt att få majoritet i båda kamrar för att kunna stifta lagar.
Missnöjespolitikern Beppe Grillo gjorde ett rekordval med cirka en fjärdedel av rösterna men skriver på mikrobloggen Twitter att han inte kommer samarbeta med vare sig högern eller vänstern.
Valresultatet fick börser runt om i världen att falla på grund av den instabilitet som nu uppstår.
Silvio Berlusconis högerallians kommer inte att samarbete med Mario Monti. Berlusconi sade att ett nyval bör undvikas.
– Uppgörelse med [vänsterkoalitionen]? Nu måste vi ta oss tid att reflektera. Ingen uppgörelse med Monti, twittrade Silvio Berlusconi på tisdagsmorgonen.
Pier Luigi Bersani har på tisdagsförmiddagen ännu inte gjort något offentligt uttalande men rykter gör gällande att han kommer hålla en presskonferens klockan fem på eftermiddagen.
Ett möjligt resultat är alltså en stor koalition mellan Bersani och Berlusconi. Men sådan regering kan komma att bli ytterst skör. Sedan 1945 har Italien haft fler än 60 regeringar.
Enligt den italienske författningsjuristen Michele Ainis kan landets president Giorgio Napolitano inte lösa upp kamrarna och utlysa nyval eftersom han har mindre än sex månader kvar av sin mandatperiod.
– Vi kan stå inför den perfekta stormen, systemet är blockerat och vid denna tidpunkt kanske det inte finns något sätt att avblockera det, sade Michele Ainis till italienska nyhetsbyrån ANSA.
De officiella regeringsförhandlingarna inleds först den 20 mars då president Giorgio Napolitano påbörjar diskussioner med partiledarna och talmännen i de två kamrarna som ska ha valts till dess.
Lyckas partiledarna inte bilda någon regering måste presidenten utse en övergångsregering likt den som Mario Monti utsågs till ledare för när Silvio Berlusconi i slutet av 2011 tvingades avgå. En sådan regering, en expeditionsministär, måste få klartecken från en majoritet i både under- och överhuset.