Hoppa till artikelns andra spalt.

EU:s finansskatt i skottgluggen

Den skatt på finansiella transaktioner som elva EU-länder vill införa kommer att möta på hårt motstånd från både regeringar och banker.

På torsdagen presenterade kommissionen ett uppdaterat förslag på en finansskatt som beräknas dra in mellan 30 och 35 miljarder euro årligen till de elva EU-länder som efterfrågat en sådan skatt.

Men från såväl den privata som den offentliga sektorn kommer skarp kritik mot förslaget.

– Detta förblir en önskedröm … Vad som än kommer ut kommer det inte likna [kommissionens förslag], sade en anonym företrädare för industrin till brittiska Financial Times.

Flera storbanker förbereder enligt tidningen att stämningar mot finansskatten. Luxemburg och Storbritannien som inte är med bland de elva länderna menar att den kan bryta mot EU-fördraget eftersom den kan komma dubbelbeskatta transaktioner.

Flera aktörer är dessutom oroliga att finansskatten kommer att öka kostnaderna när redan kristyngda euroländer lånar pengar på den internationella kapitalmarknaden.

Även från svenskt håll kommer kritik mot finansskatten.

– Det här är en skatt som är osedvanligt kostsam när det gäller effekter på samhällsekonomin, sade finansminister Anders Borg (M) när skatten först presenterades.