Den isländske presidenten Ólafur Ragnar Grímsson. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Isländsk krismedicin: Låt bankerna gå omkull

President Ólafur Ragnar Grímsson menar att en av anledningarna till att Island hämtat sig så väl från finanskrisen är att de lät bankerna gå i konkurs.

Efter den ekonomiska härdsmältan på Island 2008 har landet hämtat sig väl, arbetslösheten ligger idag på 5,4 procent, under krisåren nådde den nio procent. Landets president, vänsterpolitikern Ólafur Ragnar Grímsson, menar att den isländska krispolitiken såg mycket annorlunda ut i jämförelse med andra europeiska länder.

– Vi införde valutakontroller, vi lät bankerna gå omkull, vi gav stöd till de fattiga, vi genomförde inte nedskärningar i den skala som ses i Europa, sade Ólafur Ragnar Grímsson i en intervju med Al Jazeera från Davos.

Han frågar sig varför banker ses som ”heliga kyrkor” i den moderna ekonomin och inte som vilket flyg- eller telekommunikationsföretag som helst som man låter i konkurs om de betett sig oansvarigt.

Den isländske presidenten menar dessutom att bankkonkurserna förde med sig en oanad fördel för den ekonomiska återhämningen.

– De isländska bankerna har, precis om de brittiska och amerikanska, blivit högteknologiska företag som anställer ingenjörer, matematiker och dataforskare. När [bankerna] gick omkull blomstrade vår högteknologiska IT-sektor som har gjort mycket bättre ifrån sig de senaste tre åren är någonsin tidigare, sade Ólafur Ragnar Grímsson som menar att även en bra finansiella sektor innebär dåliga nyheter för den reella ekonomin eftersom den attraherar talanger från andra sektorer.