Nederländerna kan få budgetuppskov

EU-kommissionen kommer troligtvis ge att landet mer tid för att få sitt för stora budgetunderskott under de tre procent som unionen kräver.

Nederländerna kommer i år och nästa att få ett budgetunderskott på 3,6 procent, beräknar kommissionen. Enligt EU-regler får inte underskottet överstiga tre procent. Om det sker inleder kommissionen ett rättsligt förfarande för alltför stora underskott.

Men Nederländerna ser ut att få ett extra tid på sig att få underskottet över treprocentsgränser, rapporterar Volkskrant. Anledningen till detta är att kommissionen anser att de åtgärder som den nederländska regeringen redan vidtagit för att få ned sitt underskott är tillräckliga.

EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn sade i fredags att en av orsakerna till Nederländernas stora underskott är det köp av krisbanken SNS Reaal som kostade landets skattebetalare motsvarande 32 miljarder kronor.