Annons

Den nederländske finansministern tillika nyvalde eurogruppschefen Jeroen Dijsselbloem. Arkivbild

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Nederländerna kräver möjlighet till euroutträde

Den nederländska regeringen upprepar sin uppfattning att EU inte får bli som ”Hotel California” utan medlemsländerna måste kunna lämna både Schengen och eurosamarbetet. 

I ett brev till det nederländska parlamentet på torsdagen understryker premiärminister Mark Rutte och finansminister tillika nyvalde eurogruppschefen Jeroen Dijsselbloem att de anser att EU-länderna måste kunna lämna eurosamarbetet och Schengen – vilket inte är möjligt i dag.

– Regeringen har i regeringsförklaringen upptagit att det måste vara möjligt att utträda ur det gemensamma arrangemanget (Schengen, eurozonen, EU) under samråd, står det i brevet som syftar på höstens regeringsförklaring mellan högerliberala VVD och socialdemokratiska PvdA.

De skriver också att detta kräver en fördragsändring.

Under en debatt i det nederländska underhuset i december upprepade premiärminister Mark Rutte uppfattningen att ett land ska kunna lämna eurosamarbetet när han med referens till den gamla slagdängan med The Eagles menade att EU inte får vara som Hotel California där “you can check out any time you like — but you can never leave.”.

Även på det ekonomiska forumet i schweiziska Davos häromveckan pratade Rutte om möjligheten att ett land lämnar valutasamarbetet.

Trots att skrivningen ursprungligen är från i höstas innebär brevet att den brittiske premiärministern David Cameron från stöd i sitt krav på ett mer ”flexibelt EU” där medlemsländerna i större utsträckning ska kunna välja vilka samarbeten de ska ingå.