Hoppa till artikelns andra spalt.

Socialdemokrater vill se hårdare tag mot banker

Budgetkonsolideringen får inte bli dödlig, sade Peer Steinbrück när den socialdemokratiska partigruppen i EU-parlamentet presenterade sitt program mot krisen.

Den socialdemokratiska partigruppen (S&D) tillsammans med Peer Steinbrück (SPD), förbundskanslerkandidat i Tyskland, presenterade under tisdagen en ”socialdemokratisk lösning på krisen i Europa”.

– Europa är utsatt för utpressning av stora investeringsgrupper och banker, sade Peer Steinbrück.

– Nu är det staten som täcker för bankerna, vilket innebär att det är skattebetalarna och inte bankens aktieägare som betalar vid en kris.

Peer Steinbrück vill att den europeiska stabilitetsmekanismen (ESM) endast ska stödja stater, och inte banker.

– Om banker har likviditetsproblem så ska aktiebetalarna stå för det i första hand.

Peer Steinbrück menade också att åtstramningspolitiken i många fall förvärrar situationen och skapar ännu djupare problem. Grekland och Spanien nämns som exempel där finanskrisen riskerar att bli en social och politisk kris. Han påpekade att båda länderna dras med ungdomsarbetslöshet på över 50 procent och att det är en tidsinställd bomb.

– Är de (arbetslösa) mer öppna för att acceptera de radikala extrema åsikter som finns i Europa, frågade Peer Steinbrück retoriskt.

Han betonade också att balans i statsbudgeten är viktig men inte till vilket pris som helst. Budgetkonsolideringen får inte bli dödlig, sade Peer Steinbrück och menade att satsningar på tillväxt måste väga upp nedskärningarna.