Finansminister Anders Borg (M) är nöjd med bankbonusbegränsningen.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Britter knorrar när EU sätter tak på bankbonusar

Finansministrarna stramar upp regelverket och försöker begränsa bankers risktagande genom att vingklippa vidlyftiga bonussystem.

EU-ländernas finansministrar kom på tisdagen i princip överens om bonustak för europeiska bankanställda.

– Det är positivt. Bonusar riskerar att driva fram ett överdrivet risktagande och det är bra om man kan begränsa det, sade Sveriges finansminister Anders Borg (M) efter mötet.

Alla medlemsländer förutom Storbritannien stod bakom beslutet.

– Vår oro är att det kan få en motsatt effekt, det kan underminera ansvaret i banksystemet snarare än att främja det, sade den brittiske finansministern George Osborne.

Dock valde ministrarna att inte formellt rösta i frågan, när det gäller ekonomiska frågor strävar medlemsländerna efter enighet även om det bara krävs en kvalificerad majoritet för att godkänna förslaget.

Brittiska tjänstemän hade tidigare hotat att använda en gammal EU-princip kallad Luxemburgkompromissen som innebär att det krävs enhällighet i omröstningar som rör ”synnerligen viktiga intressen för en eller flera parter”. Men finansminister Osborne valde i slutändan att avstå.

– Jag förstår att Storbritannien har svårigheter här, men för resten av oss tror jag att bankbonusar har kopplats till det faktum att man sett ett överdrivet risktagande. Att skattebetalarna är ansvariga för bankerna i slutändan tror jag gör det väldigt logiskt att reglera bankbonusar, sade Anders Borg som underströk att han dock gärna vill ha med britterna på en överenskommelse.

Frågan går nu vidare till en överläggning mellan EU-parlamentet och det irländska ordförandeskapet som företräder medlemsländerna. De ska rätta ut vissa tekniska frågetecken i det bankregelverk som finansministrarna diskuterade. Ett formellt godkännande väntas i slutet av mars.

Farhågan att dessa förhandlingar ska urvattna regelverket om bankbonusar dock slog EU:s inremarknadskommissionär Michel Barnier hål på.

– Ja, det är kristallklart [att överenskommelsen om bankbonusarna är klar], sade Michel Barnier.

Även den irländske finansministern Michael Noonan menade att det finns ett begränsat utrymme för vidare omförhandlingar.

I regelverket ingår även högre kapital- och likviditetskrav för banker i EU. Den svenska regeringen har drivit på för att Sverige ska kunna ha ännu högre krav.

– Vi börjar nu närma oss ett läge där Sverige ligger väldigt väl till att få igenom de krav vi haft på höjd kapitaltäckning, sade Anders Borg efter mötet.

Under mötet klubbades också det så kallade tvåpacket som ger EU-kommissionen en långtgående budgetöversyn över euroländerna.