Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

EU efterlyser effektivare nationella rättssystem

STOCKHOLM 28 mars 2013 | Sex länder pekas ut

Bättre rättssystem ska öka den ekonomiska tillväxten menar EU-kommissionen som har sammanställt hur effektiviteten är EU-ländernas rättsväsende.

Tiden det tar för att avgöra en tvist i EU-ländernas domstolar varierar kraftigt mellan länderna. I en tredje del av dem tar det minst dubbel så lång tid för ett ärende att avslutas som för EU-länderna i genomsnitt.

För att öka effektivitet i domstolarna presenterade EU-kommissionen på onsdagen vad som kallas en resultattavla. Tavlan är en  sammanställning av i vilket skick de nationella rättssystemen befinner sig i.  Ett dåligt fungerande rättsväsen påverkar enligt EU-kommissionen graden av investering i ett land och förmågan att införa EU-regler när det gäller den inre marknaden.

– Intresset för att investera och bedriva näringsverksamhet i ett land ökar utan tvekan med ett oberoende och effektivt rättsväsen, sade kommissionens vice ordförande Viviane Reding i ett uttalande när resultattavlan presenterades i Bryssel.  

Bulgarien, Italien, Lettland, Polen, Slovenien och Slovakien, pekades förra året ut av EU-kommissionen som särskilt problematiska inte minst när det gäller bristande tempo i domstolarna och hur rättsväsendet är organiserat.

– Den nya resultattavlan kommer att hjälpa EU:s medlemsländer att stärka sina rättssystem, sade ekonomikommissionär Olli Rehn.

I maj kommer kommissionen med landsspecifika rekommendationer för att höja effektivitet inom rättsväsendet. Rekommendationerna ska sedan behandlas av EU-toppmötet i juni.

Resultattavlan innehåller även uppgifter om uppfattningar om rättssystemens oberoende, grundade på slutsatser från World Economic Forum och World Justice Project. Här framgår att  länderna i norra Europa har en betydligt högre grad av oberoende rättsväsen än länder i södra och östra EU. Bäst fungerar det i Finland och Nederländerna och sämst i länder som Rumänien och Slovakien. Sverige kommer femte plats i den rakningen.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret