På onsdag röstar EU-parlamentet om sitt förhandlingsmandat inför överläggningarna med medlemsländerna om långtidsbudgeten.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Europaparlamentet slipar sina budgetkrav

Spelpjäserna inför vårens avgörande budgetstrid formeras när parlamentet i veckan spikar sina krav.

På onsdag röstar EU-parlamentet om sina förhandlingskrav inför att de senare i vår inleder överläggningar med medlemsländerna och kommissionen om unionens långtidsbudget för 2014-2020.

Parlamentarikerna förväntas acceptera den minskning av budgeten som EU-ländernas stats- och regeringschefer enades om i februari. Däremot kommer de att ta strid för att kunna flytta runt pengar mellan olika utgiftsposter och mellan olika år.

Dessutom önskar parlamentarikerna en halvtidsutvärdering av budgeten någon gång efter EU-valet 2014 och att alla EU-projekt ska ingå i budgeten och inte i separata sidobudgetar som de gör i dag.

Slutligen kräver de ”egna medel” för att successivt ersätta det nuvarande systemet som baseras till stora delar på ländernas bruttonationalinkomst. Ett exempel är en framtida skatt på finansiella transaktioner som elva EU-länder vill införa.

Det mandat som parlamentarikerna ska rösta om har i dagsläget stöd av de fyra största partigrupperna i EU-parlamentet, vilket innebär en betryggande majoritet

Efter omröstningen är EU-parlamentet redo att inleda förhandlingar. Rådet, där medlemsländerna ingår, väntas dock bli klara först efter 23 april då EU-ministrarna träffas i Bryssel.

Slutlig ställning till långtidsbudgeten tar EU-parlamentet troligtvis i juni eller juli.