Vincent Ramón Garcés, Isabella Lövin, Norbert Neuser och Ivo Vajgl.

Bild: Per Arnsäter

Hoppa till artikelns andra spalt.

Marocko kastade ut svensk EU-politiker

Fyra EU-parlamentariker, däribland miljöpartisten Isabella Lövin, som skulle besöka det ockuperade Västsahara fick vända hem igen efter att marockanska gränspolisen lagt beslag på deras pass.

Efter att knappt har satt foten utanför flygplanet i Casablanca blev de fyra EU-parlamentarikerna, en av dem svenska Isabella Lövin (MP), ombedda att åka hem igen på samma flygplan.

– Vi fick bara ta ett steg utanför flygplanet. Det var ingen diskussion, sade Isabella Lövin under en presskonferens på torsdagen.

De var på väg för att besöka al-Ayun, inofficiell huvudstad i det av Marocko sedan 1975 ockuperade Västsahara. På programmet stod även besök med marockanska myndigheter och organisationer.

Den marockanske EU-ambassadören, Menouar Alem, menar i ett brev till ordföranden för gruppen, Norbert Neuser, att de fyra EU-parlamentarikernas ”syfte är att hindra det långtgående förhållandet mellan Marocko och EU”.

– Detta besök är inte välkommet, heter det i det för diplomatisk korrespondens ovanligt franka brevet där ambassadören menar att EU-parlamentarikern inte kan presentera en balanserad värdering av situationen i landet.

– Jag har under 30 år som ambassadör och [slovensk] utrikesminister aldrig sett ett sådant språkbruk, sade Ivo Vajgl, EU-parlamentariker från liberala Alde-gruppen, som anser att Marocko spelar ett spel med EU-parlamentet genom att kalla alla som inte uttryckligen stödjer landet för ”anti-marockaner”.

EU-parlamentarikerna uppmanar nu EU:s utrikeschef Catherine Ashton att göra ett tydligt avståndstagande från det marockanska agerandet. De riktar samma uppmaning till parlamentets talman Martin Schulz som ännu inte kommenterat händelsen.

– Vi förväntar oss att EU-parlamentet och våra respektive länder agerar, sade Isabella Lövin som var en av de pådrivande krafterna när EU-parlamentet för ett år sedan röstade för att inte förlänga unionens fiskeavtal med Marocko på grund av landets ockupation av Västsahara.

EU-kommissionen håller just nu på att förhandla fram ett nytt fiskeavtal med Marocko.

I december 2012 röstade svenska riksdagen för att erkänna Västsahara som nation.