Den tyska EU-parlamentarikern Ingeborg Gräßle. Arkivbild.

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Snushärva växer – krav på Olaf-chefens avgång

Den ledande tyska EU-parlamentarikern Ingeborg Gräßle kräver Olaf-chefens avgång efter sensationella uppgifter om undanhållande av central information i snushärva. Ett vittne i snusskandalen som ledde till EU-kommissionär John Dallis avgång ska ha ljugit om ett möte.

Den ledande tyska kristdemokratiska EU-parlamentarikern Ingeborg Gräßle, som tidigare anklagat Swedish Match för brist på öppenhet kring den påstådda mutaffären som ledde till kommissionär John Dallis avgång, krävde på torsdagen att Olaf-chefen Giovanni Kessler måste lämna sin post. Hennes krav kommer efter att det framkommit att EU:s antibedrägeribyrå Olaf olovligen ska ha spelat in telefonsamtal och uppgifter som gjort gällande att Olaf har försökt påverka vittnesutsagor.

Johan Gabrielsson, informationsansvarig på svenska tobaksföretaget Swedish Match, har berättat för den franske EU-parlamentarikern José Bové att han instruerades av EU:s antibedrägeribyrå Olaf att återge en osann historia om den maltesiska advokaten och lobbyisten Gayle Kimberley.

Hon ska ha sagt att hon närvarade vid ett andra möte med John Dalli och hållit fast vid den berättelsen för både Olaf och maltesiska myndigheter som utreder anklagelserna mot Dalli.

– Kimberley träffade inte Dalli … det är minst sagt ganska förvånande eftersom Kimberley aldrig ändrade sin berättelse efteråt. Jag vet inte varför hon hittade på det, kanske för att rättfärdiga sitt arvode, sade José Bové under en presskonferens på torsdagen.

José Bové spelade in hela samtalet med Johan Gabrielsson med dennes medgivande.

Patrik Hildingsson, informationsdirektör på Swedish Match, säger dock till TT att uppgifterna inte stämmer.

– Olaf har aldrig talat om för oss om vi ska säga det ena eller det andra. Vi kommer alltid att säga det vi känner till och det har Olaf aldrig haft några synpunkter på, sade Patrik Hildingsson, rapporterar SvD.

Den 16 oktober avgick den dåvarande hälsokommissionären John Dalli under oklara omständigheter efter anklagelser att han skulle varit inblandad i en mutaffär som inbegrep snusföretaget Swedish Match.

Enligt Dalli avgick han på direkt uppmaning av EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso efter ett möte mellan de två, utan att ha fått möjlighet att bemöta de uppgifter EU:s anti-bedrägeribyrå Olaf presenterat mot honom.