Annons

Ungerns premiärminister Viktor Orbáns konservativa Fidesz har supermajoritet i parlamentet. Arkivbild.

Bild: EPP

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ungern på kollisionskurs med EU

Den ungerske premiärministern Viktor Orbán drar åter på sig skarp kritik när han anklagas för att underminera demokratin i landet.

På måndagskvällen röstade det ungerska parlamentet för ett kontroversiellt tillägg till författningen som kritiker menar i praktiken bland annat innebär en begränsning för landets författningsdomstol att underkänna nya lagar.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och Europarådets generalsekreterare Thorbjørn Jagland kritiserade efter omröstningen utfallet.

– Dessa tillägg väcker oron när det gäller rättssäkerhet, EU-rätt och Europarådets normer, sade de i ett gemensamt uttalande.

Thorbjørn Jagland hade tidigare uppmanat det ungerska parlamentet att skjuta upp omröstningen till dess experter hade kunnat granska de nya tilläggen.

Förutom en rad människorättsorganisationer har USA:s utrikesdepartement höjt ett varningens finger åt premiärminister Orbán.

Den svenska EU-ministern Birgitta Ohlsson (FP) träffade på måndagen sin ungerska kollega Enikő Győri och hade ett ”ett uppriktigt och tufft samtal” med henne.

– Tyvärr visar den ungerska regeringen ingen större förståelse för kritiken. Det är djupt oroande, säger Birgitta Ohlsson i en kommentar till Europaportalen.

I förra veckan skickade utrikesministrarna från Tyskland, Danmark, Finland och Nederländerna ett brev till kommissionens ordförande Barroso där de efterlyser hårdare sanktioner mot länder som bryter mot de demokratiska värderingarna i Europa. Ungern nämndes inte uttryckligen, men det var med en tydlig vinkning till situationen i landet som brevet skrevs.

I ett svarsbrev till utrikesministrarna välkomnar deras ungerske kollega János Martonyi experter att granska tilläggen och försäkrar att landet är öppet för dialog.

Den ungerske premiärministern Viktor Orbán och hans regering har tidigare legat på kollisionskurs med EU när landet i början av 2012 införde en ny konstitution. I november i fjol tillrättavisades Ungern av EU-domstolen som ansåg att landet bröt mot EU-lag.

Ett antal av de lagar som det ungerska parlamentet, dominerat av Fidesz, stiftat sedan de kom till makten 2010, anser kritiker, syftar till att stärka premiärminister Orbáns maktposition och försvåra för oppositionen.

Exempelvis utsågs den första mars i år György Matolcsy, en nära allierad till Viktor Orbán, till chef för landets centralbank.

EU-kommissionen och Europarådet kommer nu att granska de ungerska lagändringarna.