Chefen för EU:s antibedrägeribyrå Olaf Giovanni Kessler håller inte med om kritiken som riktas mot honom. Arkivbild.

Bild: Europeiska kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Avgångskrav pressar antibedrägerichef efter snusskandal

Chefen för EU:s övervakningsbyrå Olaf, Giovanni Kessler, anklagas för misskötsamhet i fallet med den avsatte hälsokommissionären Johan Dalli. Samtidigt höjs kraven ytterligare på Olafchefens avgång.

Den övervakningskommitté som granskar EU:s antibedrägeribyrå Olaf riktar skarp kritik mot byråns arbetsmetoder när den förre hälsokommissionären John Dalli i oktober i fjol tvingades avgå efter mutanklagelser.

Ordföranden för övervakningskommitté Johan Denolf, direktör vid den belgiska polisen, presenterade på tisdagen sin hemligstämplade granskningsrapport i EU-parlamentets budgetkontrollutskott.

Olaf anklagas bland annat för att ha spelat in telefonsamtal utan laglig grund, att utredningen skulle ha begränsats till bara de aktörer som nämndes i den ursprungliga anmälan om mutanklagelsen från det svenska snusföretaget Swedish Match och att Olaf inte genomförde en ”rimlig bedömning av fakta”.

Olafchefen Giovanni Kessler klandras även för att ha tagit ett personligt intresse i fallet – något som inte är i enlighet med byråns riktlinje – att det varit svårt att få ut de dokument som övervakningskommittén begärt och att Olaf ska ha försökt påverka vittnen.

– Det verkar inte finnas några andra alternativ än att Giovanni Kessler avgår som generaldirektör för Olaf, sade de två gröna EU-parlamentarikerna Bart Staes och José Bové i ett uttalande efter tisdagens session i budgetkontrollutskottet.

Bart Staes sade under mötet att han inte trodde att EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso hade kallat upp John Dalli på sitt kontor den 16 oktober och bett honom avgå om allt hade gått rätt till från början.

– Jag har under mina 14 år i EU-parlamentet aldrig sett något liknande. Jag är verkligen upprörd, sade Bart Staes.

Ingeborg Gräßle, EU-parlamentariker från den konservativa EPP-gruppen, beskrev Olafs arbetsmetoder som ”ruttna ända in i grunden”.

– Herr Kessler, jag uppmanar dig att sluta med manipulationerna. Om vi verkligen vill ha en öppen diskussion så håll dig till sanningen. Jag anser att så inte är fallet, sade Ingeborg Gräßle som uppmanade José Manuel Barroso att tvinga Giovanni Kessler att avgå för att rädda Olafs förtroende från ytterligare skada.

Giovanni Kessler slog dock ifrån sig anklagelserna om att ha agerat lagstridigt.

– Kanske har jag läst en annan rapport. Min reaktion till den är faktiskt väldigt positiv, sade Giovanni Kessler.

Han anser att byrån lämnat ut de dokument som begärts av övervakningskommittén och att det i rapporten inte uttryckligen står att Olaf har begått några förbrytelser.

– Vi känner att detta inte är helt ömsesidigt, kontrade Johan Denolf, ordförande för övervakningskommittén.

Flera EU-parlamentariker krävde att Giovanni Kessler kommer tillbaka till budgetkontrollutskottet för att svara på ytterligare frågor och att de får tillgång till de hemligstämplade dokumenten i Dalli-fallet.