Cecilia Malmström oroas över det ökade antalet offer för människohandel i EU-länderna.

Bild: Europeiska kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-länder struntar i regler mot människohandel

Trots en allt värre situation har bara sex av EU-länderna infört överenskommen lagstiftning för att komma åt människohandel.

– Det är svårt att tro i dag, år 2013 i ett fritt och demokratiskt EU, att 23 600 människor är frihetsberövade, exploaterade, köpta som handelsvaror och sålda som slavar, sade EU:s kommissionär Cecilia Malmström på måndagen och syftade på färska siffror för antalet offer för människohandel mellan 2008 och 2010.

Mellan dessa år hade ökade dessutom antalet med 18 procent. En del av denna ökning kan enligt Cecilia Malmström dock bero på att ansvariga myndigheter i EU-länderna blivit bättre att rapportera in sådana fall.

Samtidigt som antalet människor som faller offer för trafficking ökar fälls allt färre för detta brott.

– 2008 dömdes 1534 för människohandel, två år senare hade denna siffra minskat med två hundra, sade Cecilia Malmström som tillade att endast sex av medlemsländerna har antagit överenskomna EU-regler om trafficking.

EU-kommissionen ska undersöka varför länderna, efter de två år de fått på sig, inte har infört EU:s direktiv mot människohandel i sin nationella lagstiftning.  

Drygt två tredjedelar av dem som utsätts för människohandel är kvinnor.

61 procent av de utsattas i EU kommer från medlemsländerna, främst Rumänien och Bulgarien. Nigeria och Kina är de största ursprungsländerna utanför unionen.

Den största delen, 62 procent, säljs för sexuellt utnyttjande. 25 procent sätts i tvångarbete. I övriga fall handlar det om bland annat organförsäljning och tvingat tiggeri.