Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU pressar Serbien och Kosovo

I veckan bröt EU-medlingen mellan Kosovo och Serbien samman. EU-kommissionen ger parterna till den 16 april att komma överens.

EU-kandidatlandet Serbien har till den 16 april på sig att komma överens med grannlandet Kosovo om en ”relationsnormalisering”. Om det misslyckas kommer det att bli svårt för Serbien att redan i år ytterligare närma sig ett EU-medlemskap.

Anledningen till att samtalen tidigare bröt ihop var att Serbien och Kosovo inte kunde komma överens om hur mycket inflytande den serbiska minoriteten i Kosovo ska ha.

På EU-toppmötet i juni kommer de 27 medlemsländerna att ta ställning till om förhandlingarna med Serbien ska inledas eller inte. Men redan den 16 april kommer EU-kommissionen att släppa en rapport om huruvida parterna gjort tillräckligt för att lösa konflikten. För Kosovo skulle en överenskommelse öppna för en diskussion om ett associationsavtal med EU, ett viktigt steg på vägen att ansöka om kandidatlandsstatus.

Den konservativa slovakiska europaparlamentarikern Eduard Kukan (EPP) säger till European Voice att ”förväntningarna är för höga”. Det är bättre om de båda sidorna kommer fram till en lösning som de kan leva med snarare än att påskyndas av EU:s deadline, menar han.