Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Spanjorer protesterar mot nedskärningar. Nu får de stöd av fler länder. Arkivbild.

EU:s tuffa budgetkrav ifrågasätts alltmer

BRYSSEL 2 april 2013 | Följer i Frankrikes spår

I Portugal och Nederländerna riskerar åtstramningsbudgetar att fällas samtidigt som Spanien kräver uppskov på budgetmål.

När det i februari stod klart att Frankrike missar EU:s budgetmål för 2013 vädjade landets finansminister Pierre Moscovici till kommissionen om uppskov.

Nu vill även Spanien ha längre tid på sig för att klara årets budgetmål. Sedan tidigare har Madrid och Bryssel enats om att landet i år måste klara ett underskott på 4,5 procent. Men den spanska regeringen begär nu att få öka budgetunderskottet till sex procent, för att först under nästa år komma ned till 4,5 procent och 2015 till EU-målet på tre procent.

 

Kommissionen å sin sida vill kompromissa med 5,5 procents underskott i år. Spaniens finansminister Luis de Guindos ska i dagarna träffa EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn för att försöka enas i frågan.

 

Grannlandet Portugal riskerar en politisk kris om landets författningsdomstol avslår åtgärder i regeringens åtstramningspaket. Premiärminister Pedro Passos Coelho sade i förra veckan till kollegor att regeringen riskerar att falla om domstolen finner att budgeten strider mot konstitutionen, rapporterar Público.

 

Landets president Aníbal Cavaco Silva skickade i fjol 2013 års budgetförslag till författningsdomstolen med motiveringen att delar av det strider mot grundläggande rättigheter.

 

Avvisar domstolen budgeten kan mellan motsvarande 12 till 16 miljarder kronor av åtstramningsbudgeten på sammanlagt 42 miljarder komma att påverkas. Utfallet väntas komma inom de närmsta veckorna.

 

Även i det kanske mest åtstramningsivrande EU-landet, Nederländerna, höjs rösterna för att sparpaketen inte hjälper. För att nästa år klara budgetmålet måste landet spara in motsvarande 36 miljarder euro.

 

Men enligt nederländska tidningen De Volkskrant är många oppositionspartier emot ytterligare sparåtgärder och även inom socialdemokratiska koalitionspartiet PvdA ökar kritiken. För att sparpaketet ska gå igenom krävs stöd i förstakammaren i parlamentet där regeringskoalitionen inte har majoritet.

 

Också bland fackföreningar, arbetsgivare och det inflytelserika oberoende nederländska undersökningsinstitutet CPB växer motståndet.

 

– Åtstramningar har på kort sikt knappt någon effekt på underskottet men väl en negativ effekt på bruttonationalprodukten, heter det i årets ekonomiska rapport från CPB utgiven i mitten av mars.

 

För närvarande granskas 20 av EU:s 27 medlemsländer av kommission om de kan anses bryta mot EU-regeln som säger att budgetunderskottet får vara högst tre procent. Om landet inte kan visa att tillräckliga åtgärder satts in riskerar det att få en bot på motsvarande 0,2 procent av bruttonationalprodukten. Ännu har dock ingen budgetbot utdömts.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret