Nederländernas finansminister Jeroen Dijsselbloem tycker att kommissionen gjort för lite för att täppa till hålen i årets EU-budget. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Nederländerna vägrar fylla på EU-budget

Den nederländske finansministern tillika eurogruppschefen Jeroen Dijsselbloem uppmanar andra EU-länder att blockera kommissionens nya budgetkrav på närmare 100 miljarder kronor för 2013.

Jeroen Dijsselbloem skriver i ett brev till talmannen i det nederländska underhuset att han inte håller med om kommissionens krav på en tilläggsbudget för 2013.

– Jag konstaterar att kommissionen i sitt förslag inte har bemödat sig det minsta för att finna utrymme på andra ställen i budgeten, sade Jeroen Dijsselbloem som även ifrågasätter hur kommissionen räknat fram tilläggsbudgeten.

– Slående är att siffrorna som kommissionen nu presenterar starkt avviker från dess ursprungliga förslag för 2013, sade Jeroen Dijsselbloem.

Han uppmanar samtidigt andra ”likasinnade länder" att ”bilda en blockerande minoritet för att avvisa denna tilläggsbudget och komma till en acceptabel lösning”. Likasinnade länder i detta sammanhang innefattar oftast, förutom Nederländerna, bland annat Sverige, Danmark, Storbritannien och Tyskland.

I förra veckan meddelande EU:s budgetkommissionär Janusz Lewandowski att det fattas motsvarande 94,7 miljarder kronor i årets budget. En stor del av pengarna ska användas till att betala för innestående räkningar från 2012.

En talesperson för den brittiska regeringen har sedan tidigare sagt att Storbritannien ”kommer bestrida den”, rapporterar BBC.

Europaportalen har försökt nå finansminister Anders Borg (M) för en kommentar.