ECB-chefen Mario Draghi och Tysklands förbundskansler Angela Merkel i samspråk. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tyskland bryter tabu – försöker påverka ECB-ränta

Med stigande tysk tillväxt i sikte ser förbundskansler Angela Merkel helst att den Europeiska centralbanken höjer räntan. Men hennes försök att påverka centralbankens oberoende stöter på patrull i de egna leden.  

På grund av den svaga ekonomiska återhämtningen i euroländerna förväntas Europeiska centralbanken ECB vid sitt nästa möte den andra maj sänka den viktigaste styrräntan från redan rekordlåga 0,75 procent.

Men Tysklands förbundskansler Angela Merkel oroas över en sådan utveckling för den tyska ekonomin och bryter ett politiskt tabu – att försöka påverka en oberoende centralbanks räntebeslut. På torsdagen antydde hon att ECB inte borde sänka räntan.

– ECB sitter i en väldigt svår sits. De skulle troligtvis behöva höja räntan något för Tyskland, men borde egentligen göra ännu mer för andra länder så att mer likviditet ställs till förfogande och framför allt att denna likviditet kommer företag till nytta, sade Angela Merkel i ett tal in för tyska sparbanker på torsdagen, rapporterar Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Men hon fick direkt en avhyvling av den liberale biträdande förbundskanslern tillika ekonomiministern Philipp Rösler.

– Det är ECB:s tydliga uppgift – i sitt fulla oberoende – att fastställa styrräntan, sade Philipp Rösler.

Flera ledare i de södra euroländerna önskar snarare att räntan sänks, vilket senast skedde i juli i fjol, för att få fart på den usla ekonomiska återhämtningen. Den spanske premiärministern Mariano Rajoy sade i början av april att ECB bör få ett större mandat.

Ett av de största bekymren är att små och medelstora företag i sydeuropeiska länder som Spanien och Grekland har mycket svårare än företag i Tyskland att finansiera sin verksamhet.

I dag fredag publicerade ECB en rapport som slår fast att ”finansieringsmöjligheterna för små och medelstora företag fortsätter att skiljas sig betydande åt mellan euroländerna”. I de sydliga EU-länderna rapporterade de tillfrågade företagen att det är fortsatt svårt att få finansiering medan de tyska företagen under det senaste halvåret tvärtom fått det lättare att hitta finansiering.

– Om vi åter vill ha en hållbar räntenivå måste vi övervinna den interna klyftan i eurozonen, sade Angela Merkel.

Denna klyfta ser ut dock ut att vidgas snarare än att minska. Samtidigt som arbetslösheten slår nya rekord i Frankrike och Spanien skrev det tyska finansdepartementet i veckan upp årets tillväxtprognos något till 0,5 procent för att under 2014 öka till 1,6 procent.