Annons

Franske presidenten François Hollande lanserar sin stora vision för EU. Arkivbild.

Bild: Europeiska kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Frankrike: Bilda euroregering annars faller Europa

Den hårt ansatte franske presidenten François Hollande går på Europaoffensiv och föreslår en ekonomisk regering för euroländerna med betydande befogenheter.

Som den mest impopuläre franske presidenten i modern tid och som i veckan ha fått se sitt land falla in i ekonomisk recession riktar François Hollande sina blickar mot Bryssel och eurosamarbetet.

– Om Europa stannar kvar i den form det har i dag är det kanske slutet på den europeiska idén, sade François Hollande under en presskonferens på torsdagen – ettårsdagen av sitt femåriga presidentmandat.

Inom två år vill den franske presidenten se en ”euroregeringen” med egen budget som kan ta ut skatter, låna på den globala finansmarknaden och ha en heltidsordförande. Euroregeringen ska träffas en gång i månaden för att samordna euroländernas ekonomiska politik.

Utspelet utgör i ett inlägg i principdebatten om valutasamarbetet – hur ha en gemensam valuta utan en gemensam finanspolitik.

– Om Europa inte rör sig framåt faller det, eller snarare tynar bort. Det tynar bort från världskartan, sade François Hollande.

Idén är inte ny. I augusti 2011 lanserade det tidigare radarparet tyska förbundskanslern Angela Merkel och Frankrikes ex-president Nicolas Sarkozy ett liknande förslag om en ekonomisk regering för euroländerna, men förslaget fick aldrig fäste.

Dessutom vill den franske presidenten, som i hemlandet har en kraftigt  ökand andel EU-skeptiska medborgare, tidigarelägga EU-resurser på att bekämpa den omfattande ungdomsarbetslösheten i euroländerna, ha en EU-gemensam övergång till förnybar energi och ytterligare investeringar i transport, sjukvård och IT-sektorn.