Hoppa till artikelns andra spalt.

Opinionsforskare: Tyskarna lever på en annan planet

Tyskarna med sin optimism står alltmer isolerade i den europeiska opinionen. Samtidigt blir fransmännen alltmer desillusionerade med sin ekonomiska situation och inför EU-samarbetet.

I en färsk opinionsundersökning från det oberoende USA-baserade forskningscentret Pew Research Institute ställer flera av indikatorerna Tyskland apart från de sju övriga EU-länderna som ingår. Bland annat hur man ställer sig till ökad ekonomiskt samarbete på EU-nivå och ser på sitt lands ekonomi.

Medan tyskarna är nöjda med EU, sin ledare och sin ekonomi är fransmännen alltmer ”modfällda och desillusionerade”. Undersökningen visar att det franska stödet för unionen sjunkit med nästan 20 procentenheter och gör fransoserna till mer kritiska än de hävdvunnet EU-skeptiska britterna. Av fransmännen anser nio av tio att ekonomin är dålig till skillnad från bara var fjärde tysk.

– Tyskarna verkar bo på en annan kontinent än fransmännen. Eller kanske det skulle vara mer korrekt att säga att de lever på en annan planet, sade Bruce Stokes, direktör på Pew Research Center till Reuters.

Annons

Det fransk-tyska samarbetet, den traditionella EU-motorn, har efter François Hollandes tillträde som fransk president varit knaggligt. Och presidentens stöd i hemlandet är rekordlågt.

– Detta kan betyda att européerna måste hitta ett nytt klister om de vill hålla samman Europa och hitta en ny motor för att föra den europeiska saken framåt, sade Bruce Stokes.

Det låga stödet för mer EU-integration och unionen gör att författarna betitlat studien EU som Europas nye sjuke man – en titel som traditionellt utdelas till ett europeiskt land i kronisk stagnation. Under det senaste årtiondet har titeln gått till Tyskland, Italien, Portugal och Frankrike.

Men med en median på nästan 60 procent av de tillfrågade i de åtta länderna anser de flesta att statliga nedskärningar är det bästa sättet att lösa den ekonomiska krisen, medan knappt 30 procent förespråkar stimulanser.