Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Svåra regeringsförhandlingar väntar Bulgarien

13 maj 2013

I söndagens bulgariska parlamentsval fick före detta premiärminister Bojko Borisovs mittenhögerparti, Gerb, flest röster. Men det kan bli svårt att bilda regering.

– Gerb har vunnit valet men förlorat makten, kommenterade en av Bulgariens välkända sociologer, Andrej Rajchev, i Euractive.

Efter att 70 procent av rösterna har räknats, hade Bojko Borisovs mittenhögerparti Gerb fått drygt 31 procent av rösterna och det socialistiska oppositionspartiet cirka 27 procent. De andra två partierna som klarade fyraprocentsspärren var det turketniska partiet DPS med 9,1 procent och det ultranationalistiska Ataka med 7,6 procent

Enligt bulgariska tidningen Novinite vill premiärminister Borisov börja regeringsförhandlingarna med de mindre partierna redan på måndagen. Båda partierna säger däremot att en koalition med Gerb är utesluten.

– Gerb borde inte slösa sin tid på att försöka få vårt stöd, sade turketniska partiet DPS:s vice ordförande  Hristo Biserov i Novinite på måndagen.

Knappt 50 procent av de röstberättigade deltog i valet som har följts av flera rapporter om valfusk. Bland annat beslagtogs 350 000 falska valsedlar dagen innan valet på ett tryckeri som tillhör en Gerb-aktivist.

Det vanligaste fusket som rapporterats var försök att köpa röster av den romska minoriteten i landet.

Mer fakta

Petra Björk
Journalistpraktikant
Petra Björk
Journalistpraktikant
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret