Storbritanniens premiärminister David Cameron pressas alltmer om EU-medlemskapet. Arkivbild

Bild: Fredrik Haglund

Hoppa till artikelns andra spalt.

Svårhanterlig EU-splittring pressar brittisk premiärminister

Den brittiske premiärministern David Cameron får det allt svårare att hålla ihop sitt parti när det gäller frågan om Storbritanniens EU-medlemskap.

Debatten om Storbritanniens EU-medlemskap skärps ytterligare sedan en av de mest inflytelserika brittiska konservativa Torypolitikerna, Geoffrey Howe, lyft ett varningens finger mot premiärminister och partiordförande David Cameron.

”Tråkigt nog, genom att i januari ha gjort det tydligt att han är emot de nuvarande villkoren för ett brittiskt EU-medlemskap har premiärministern öppnat Pandoras ask politiskt och verkar förlora kontrollen över sitt parti i processen”, skriver Geoffrey Howe i en debattartikel i brittiska Observer på lördagen och syftar på David Camerons löfte om en EU-omröstning innan 2018 om han vinner det brittiska parlamentsvalet 2015.

Geoffrey Howe tjänstgjorde som bland annat finans- och utrikesminister i Margaret Thatchers regering på 1980-talet. Hans avskedstal i november 1990 i protest mot Thatchers EU-kritiska hållning anses vara en bidragande orsak att järnladyn tre veckor därefter tvingades bort från premiärministerposten.

”[…] Euroskepticismen har nu gått så långt att det konservativa ledarskiktet räds sina egna ledamöter, för att inte tala om Ukip, genom att ha tillåtit en djupgående anti-europism infektera partiets själva själ.”, skriver Geoffrey Howe.

I förra veckan röstade 114 av David Camerons sammanlagt 305 konservativa partiledamöter i det brittiska underhuset för en motion som syftade till att understryka vikten av EU-omröstningen. Dock föll motionen då koalitionspartiet Liberaldemokraterna och socialdemokratiska Labour röstade emot.

Ytterligare två tunga konservativa politiker, förre finansministern Nigel Lawson och förre försvarsministern Michael Portillo, har gått ut och krävt att Storbritannien lämnar EU. Nuvarande utbildningsminister Michael Gove och försvarsminister Philip Hammond har båda sagt att de ska rösta för ett EU-utträde.

Även hos väljarna har premiärminister David Cameron motvind. I fyllnadsval i början av maj blev Tory bara tredje största parti efter Labour och EU-kritiska Ukip. En färsk opinionsundersökning ger vid handen att Labour skulle få 37 procent av rösterna, Tory 27 procent, Ukip 20 procent och Liberaldemokraterna 7 procent.