USA:s justitieminister Eric Holder och EU:s inrikeskommissionär Cecilia Malmström vid en tidigare träff i Bryssel. Arkivbild.

Bild: Europeiska kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Fortsatta oklarheter kring USA:s internetövervakning

EU-kommissionen anser att USA ännu inte svarat på alla frågor om övervakningsprogrammet Prism.

Redan tidigare har EU:s rättighetskommissionär Viviane Reding ställt frågor till USA:s justitieminister Eric Holder om det nyligen avslöjade amerikanska internetövervakningsprogrammet Prism.

Men inte heller efter ett möte mellan Reding, Holder och EU:s inrikeskommissionär Cecilia Malmström på Irland på fredagen var de båda EU-kommissionärerna helt nöjda med amerikanens svar.

– Vi har fått en del svar idag. Det finns fortfarande en del frågor som inte är helt tydliga, sade Cecilia Malmström under en presskonferens efter mötet.

Viviane Reding riktade skarp kritik mot övervakningsprogrammet Prism som för en vecka sedan avslöjades i bland annat brittiska The Guardian.

– Även om det finns en nationell säkerhetsfråga kan det inte ske på bekostnad av EU-medborgares grundläggande rättigheter, sade Viviane Reding som samtidigt krävde likabehandling av amerikanska medborgare och europeiska när det gäller internetövervakning.

De frågor som kommissionen fått svar på handlar om hur Prism fungerar. Enligt Reding och Eric Holder får amerikanska myndigheter bara begära ut datauppgifter på individer om det finns en allvarlig misstanke om brott som rör terrorism, kärnvapen eller fientlig nätverksamhet. Det måste dessutom finnas ett domstolsgodkännande innan uppgifterna kan lämnas ut av företag som Google, Apple och Facebook.

De enades dock om att sammanställa en grupp experter på övervakning och privatliv från USA och EU som gemensamt ska klargöra de resterande frågorna.

Eric Holder sade dessutom att visslaren som låg bakom Prism-avslöjandet, Edward Snowden, kommer att ställas till svars.

– Vi kommer ställa till ansvar den person som är ansvarig för dessa extremt fördärvande läckor. USA:s nationella säkerhet har skadats som ett resultat av dessa läckor, sade Eric Holder.