Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Ekonomiska stämningen stiger i EU

31 juli 2013 | Färre arbetslösa

Tron på ekonomin stiger i EU för tredje månaden i rad samtidigt som antalet arbetslösa i unionen minskar. Även andra indikatorer pekar på ett ökande ekonomiskt förtroende. 

I fyra av euroländernas fem största ekonomier steg under juli EU:s index över tilliten till ekonomin. Största ökningen av euroländerna stod Cypern och Italien för.

Indexet, Economic Sentiment Indicator (ESI), steg i EU i genomsnitt med 2,4 punkter till 95 under den senaste månaden, vilket är den tredje månaden i rad detta sker. För euroländerna steg indexet med 1,2 till 92,5 – den högsta noteringen sedan april 2012.

Att ökningen i EU som helhet är större än för bara euroländerna beror på ett kraftigt ökat förtroende för ekonomin i icke-eurolandet Storbritannien (+6,9). För Sveriges del ökade tilliten med 1,8 punkter till 102.

Anledningen till ökningen beror enligt EU-kommissionen på ”ökat förtroende hos konsumenter och företagsledare inom industrin, tjänste- och varuhandeln”. Bara inom byggnadssektorn minskade tilliten.

I jämförelse med augusti 2012 har ESI-indikatorn stigit med runt tio punkter i krisländerna Grekland, Spanien och Italien.

Även EU-kommissionens index över affärsklimatet i eurozonen pekar på ett större förtroende i ekonomin. För tredje månaden i rad steg indexet som nu ligger på -0,53. Detta kan jämföras med lägsta punkten, -3,74, i mars 2009.

I den reala ekonomin syns även tecken, om än svaga, på en återhämntning är på väg. I juni låg andelen arbetslösa i EU kvar på i genomsnitt 10,9 procent men antalet jobb ökade med 32 000 i jämförelse med maj, det visar dagsfärska siffror från EU: statistikbyrå Eurostat.

I förra veckan meddelade den spanska statistikbyrån INE att arbetslösheten under årets andra kvartal i landet minskat från 27,2 till 26,3 procent – motsvarande 225 000 arbetstillfällen och kallade minskningen ”den största sedan 2008”.

Den europeiska interna bankräntan, Euribor, steg något i förra veckan vilket lättar trycket på Europeiska centralbanken och utgör ytterligare ett tecken på att ekonomin i eurozonen är på bättringsvägen.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret