Irland får tummen upp av kreditinstitut

Kreditvärderaren Standard & Poor’s ser ljusare på den irländska ekonomin medan den sänker Italiens kreditbetyg.

Standard & Poor’s ändrade på fredagen utsikten för det irländska kreditbetyget från stabil till positiv. Det är en indikation att kreditvärderingsinstitutet anser att krishanteringen på Irland går åt rätt håll. Om ett halvår planeras Irland kunna lämna det krisprogram som landet genomgår. Irland behåller dock betyget BBB+.

För Italiens del anser däremot Standard & Poor’s att den ekonomiska situationen försämrats. Tidigare i veckan sänkte kreditvärderaren det italienska betyget från BBB+ till BBB med en negativ utsikt. En orsak till detta är institutets beräkning att landets ekonomi i år kommer krympa med 1,9 procent.

Eurozonens ekonomiska motor Tyskland behåller högsta kreditbetyg.