Ryske presidenten Vladimir Putin, hans ukrainske motsvarighet Viktor Janukovitj och EU:s Herman Van Rompuy och José Manuel Barroso.

Ryske presidenten Vladimir Putin, hans ukrainske motsvarighet Viktor Janukovitj och EU:s Herman Van Rompuy och José Manuel Barroso.

Bild: Europeiska kommissionen

Ryssland ber Ukraina tänka om inför EU-avtal

Den ryske presidenten Vladimir Putin försöker locka bort Ukraina från det handelsavtal som landet senare i år väntas teckna med EU.

I november i år väntas ett stort handels- och associationsavtal mellan Ukraina och EU undertecknas. Men den ryske presidenten Vladimir Putin oroas att förlora inflytande i Kiev och var i helgen på charmoffensiv i Ukraina med anledning av att de två länderna varit kristna i 1025 år. Han vill istället att Ukraina ska gå med i en tullunion med Ryssland, Kazakstan och Vitryssland.

– Det är tuff konkurrens på de globala marknaderna. Och jag är säker att de flesta av er inser att vi bara genom att gå samman kan vara konkurrenskraftiga och vinna denna rätt tuffa kamp, sade Vladimir Putin i helgen, rapporterar Reuters.

Han pekade på att rysk handel med Ukraina fallit med nästan en femtedel under årets första kvartal samtidigt som handelsomsättningen i den ryska tullunionen ökat med 2-3 procent.

– Naturligtvis kommer vi respektera Ukrainas val men fakta talar för sig själva, sade den ryske presidenten.

Moskva har tidigare lockat Kiev med lägre priser på rysk gas om landet går med i tullunionen.

Annons

Ukraina kan inte gå med i både EU:s och Rysslands tullsamarbeten utan måste välja. Det mesta pekar på att Ukraina föredrar EU, men riskerar ilska från Ryssland som är landets största exportmarknad.

I december 2011 beslutades att EU:s handels- och associationsavtal med Ukraina skulle paraferas, det vill säga att förhandlarna signerar var och en av de 2000 sidorna i avtalet. Men EU valde att inte underteckna det med hänvisning till den demokratiska situationen i Ukraina.

EU:s roterande ordförandeskap Litauen har satt upp tre ”hemläxor” som Ukraina måste göra för att avtalet ska skrivas under på toppmötet i Vilnius 28-29 november: selektiv rättvisa i fallet med den fängslade oppositionspolitikern Julia Tymosjenko, reformer i rättsväsendet och i valsystemet.

Associeringsavtalet inkluderar bland annat ett djupgående frihandelsavtal, där stora delar av  Ukrainas lagstiftning harmoniseras med EU:s för att underlätta handel. Ukrainska medborgare kommer också kunna resa visumfritt till EU.

Efter att avtalet undertecknar måste alla 28 EU-länders parlament ratificera avtalet innan det kan träda i kraft, vilket kan ta lång tid.