Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Trots glada miner blev det inget avtal mellan Ukraina och EU. Från vänster: Van Rompuy, Janukovitj och Barroso.

EU: Ukraina måste demokratiseras

20 december 2011 | Frihandelsavtal stoppas

Avtalet mellan Ukraina och EU får vänta tills den politiska utvecklingen i landet förbättras. Europadomstolen påskyndar Tymosjenko-utredning.

Som väntat blev det inget undertecknade av det nya stora frihandels- och samarbetsavtalet mellan EU och Ukraina vid parternas toppmöte på måndagen. Tidigare i år var planen att 2011 skulle bli en ny historisk höjdpunkt i relationerna med avtalet som kronan på verket.  Men så kom rättegången och fängslandet av oppositionsledaren och förre premiärministern Julia Tymosjenko. Domen och rättegången fördömdes som allt för politisk motiverad av både EU och Europarådet.

– Vi vill underteckna och ratificera associeringsavtalet så snart vi kan, med det kommer att avgöras av de politiska omständigheterna, sade Herman Van Rompuy, Europeiska rådets ordförande, i Kiev på måndagen och tog upp rättegången mot Julia Tymosjenko som det mest slående exemplet den negativa politiska utvecklingen i landet.

Samtidigt har Europadomstolen i Strasbourg givit förtur åt Tymosjenko-fallet för att ta reda på om domen mot henne de 11 oktober i år strider mot den Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna.

Sedan Viktor Janukovitj vann över Julia Tymosjenko i presidentvalet 2010 har den demokratiska utvecklingen i landet stannat av och oppositionen har blivit allt mer pressad. Ukraina är i dag Europas mest korrupta land enligt Transparency International. Det förhållandet lämnade Van Rompuy dock därhän i sitt uttalande.

Herman Van Rompuy menade att Ukraina måste stärka mötes- och pressfriheten för att landet ska kunna bli en fullfjädrad demokrati. Inte minst kommer valet nästa år att bli ett avgörande test.

–Det är viktigt att alla kandidater ges lika villkor så att de kan utöva sina politiska rättigheter, sade Van Rompuy.

Avtalet mellan Ukraina och EU öppnar för ett närmande av den forna Sovjetstaten till Europeiska unionen. Dessutom ingår ett långtgående frihandelsavtal.

I januari börjar den mödosamma processena att parafera avtalet, det vill säga att förhandlarna  signerar var och en av de 2000 sidorna i avtalet. Därefter ska det översättas till EU:s 23 officiella språk, något som antas ta sex månader.

När en slutgiltig underskrift kan bli aktuell är i dagsläget oklart.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret