Annons

Utrikesministern och moderaten Carl Bildt och statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld hamnde på torsdagen i ett häftigt gräl kring hur Sverige hade fått USA:s president att besöka Sverige i september. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Carl Bildt i ordgräl om Obamabesök

Utrikesminister Carl Bildt och statsvetaren Ulf Bjereld har hamnat i en häftig diskussion om bakgrunden till president Barack Obamas kommande Sverigebesök.

En hård ordväxling på twitter utbröt på torsdagskvällen mellan utrikesminister Carl Bildt (M) och statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld om hur det gick till när Barack Obama bestämde sig att besöka Sverige.

Upptakten till bråket började med två blogginlägg. Ulf Bjereld skrev på sin blogg  att Sverige inte skulle fått besök av president Barack Obama om det inte vore för Obamas inställda möte med president Vladimir Putin.

Carl Bildt  bloggade att USA planerade att besöka både Stockholm och Moskva och att Sverigebesöket flyttades fram en dag sedan Moskvabesöket blivit inställt.  

Den efterföljande konversationen på twitter utvecklade sig snabbt till om vem som hade rätt (nedan i valda delar).

Carl Bildt: Alldeles fel att besöket kom till i stället för Moskva. Ursprungligen planerades bägge. Försök vara saklig snarare än (s).

Ulf Bjereld: Du får dementera i New York Times. De påstår att Obama beslöt "visit Sweden instead". Är NYT också med i den stora S-konspirationen?

Carl Bildt: Slarv kan finnas på fler ställen. Men t o m TT har korrigerat, och det borde Du ha sett. Ibland är Du lite för mycket partiman.

Ulf Bjereld: Enligt the Guardian är det Vita Huset som uppger att Obama åker till Stockholm "instead". Ibland är Du lite för mycket prestigefylld

Carl Bildt: Nej. Vita Huset ger korrekt information. Säger att det varit på gång under längre tid. Sanningen viktig. Läs TT.

Ulf Bjereld: Menar du på allvar att en samlad världspress har felciterat Vita huset?

Carl Bildt: Nej, och de flesta har det alldeles rätt. TT citerar Vita Husets talesman. Men du vevar på med felaktigheter. Lite dålig stil.

Ulf Bjereld: Det är snarare du som visar dålig stil genom att förneka att en samlad världspress påstår att Obama åker till Sverige "instead"

Carl Bildt: Nu håller Du på att förlora all trovärdighet som seriös debattör i frågor som denna. Gläds med Sverige! Var inte bitter.

Ulf Bjereld: I dag är du osedvanligt snarstucken. Men kritisera då New York Times, BBC, CNN och Guardian m fl också, och inte bara mig. :)

Carl Bildt: Bitter, bitter, bitter… God natt!

Ulf Bjereld: Bitterheten ligger nog dessvärre hos dig. Trist. Hoppas du tar upp dödsstraffet i alla fall. Och sov gott! :)