Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Italiensk media: Barroso uppmanade till svartmålning av Berlusconi

Enligt medieuppgifter ska EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso ha uppmanat europeiska beslutsfattare att ”dra ut pluggen” för Silvio Berlusconi.

I en artikel i italienska webbtidningen Linkiesta skriver den renommerade finansreportern Fabrizio Goria om upptakten till den förre premiärministern Silvio Berlusconis avgång i november 2011.

Räntan på italienska statsobligationer hade under hösten stigit till ohållbara nivåer och ett krislån till Italien skulle ha blivit en mycket stor sten på bördan för ett redan kristyngt Europa. Fabrizio Goria beskriver vad som ska ha hänt i slutet av oktober 2011. Dåvarande inrikesminister Roberto Maroni från Berlusconis koalitionsparti Lega Nord fick under ett möte ett telefonsamtal.

”De närvarande, en begränsad grupp medarbetare, berättade att han bleknade. I andra änden var José Manuel Barroso, EU-kommissionens nummer ett. Barroso var tydlig med Maroni: ’Jag vill inte att du tar detta personligt. Varken du eller någon annan i regeringen. Men pluggen måste dras ut för Berlusconi.’”

”Och i den stunden lade Barroso ut sin strategi: en rad uttalanden mot dåvarande premiärministern. Från alla fronter, från alla europeiska beslutsfattare. Meddelandet att skicka var bara ett: Berlusconi är otillräcklig.”

Trycket på Solvio Berlusconi blev alltför tungt och tio dagar senare avgick han, ett beslut som mottogs positivt av både marknaden och många politiker.