Annons

Italiens premiärminister Enrico Letta och högerledaren Silvio Berlusconi. Bilden är ett montage.

Bild: Europeiska kommissionen/Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Budgetbråk, Berlusconi och akut regeringskris i italienskt chickenrace

Flera borgerliga ministrar kan göra myteri efter att Silvio Berlusconi krävt att de ska dra sig tillbaka från den italienska koalitionsregeringen. Premiärminister Enrico Letta väntas i veckan komma med ett nytt regeringsförslag.

I lördags drog högerledaren Silvio Berlusconi tillbaka alla sina ministrar från den fem månader gamla italienska koalitionsregeringen. Samtidigt kräver han nyval.

– Enda sättet är att gå mot val så snart som möjligt. Alla opinionsmätningar säger att vi vinner, sade Silvio Berlusconi som motiverade sitt utspel med att den sittande regeringen misslyckats med att genomföra ekonomiska reformer.

Den socialdemokratiske premiärministern Enrico Letta sade på söndagen att han kommer att försöka hitta en ny regeringskonstellation och ställa den inför en förtroendeomröstning i veckan, troligen på onsdag.

Även president Giorgio Napolitano, som har makten att upplösa parlamentet och utlysa nyval, har sagt att han inte vill se nyval.

Men fyra av de fem ministrarna som Berlusconi bett avgå har i italiensk media uttryckt betänkligheter inför att dra sig tillbaka från regeringen, något som talar för att Letta kommer att kunna hitta en lösning.

– Jag förstår fullständigt hans sinnestillstånd, men jag kan inte rättfärdiga eller dela hans strategi, sade hälsominister Beatrice Lerenzi, rapporterar BBC.

Senare under helgen gjorde dock Silvio Berlusconi ett nytt uttalande där han mildrade sina hot och kunde tänka sig att stödja regeringen om den presenterar en ”mycket bra” budget för 2014. Ett uttalat krav är att en skatt på försäljning inte höjs som planerat för att bättra på den italienska statens dåliga finanser.

I mitten av september röstade parlamentets underhus för att utesluta Berlusconi från parlamentet efter att denne i augusti dömts för skattebedrägeri. På fredag röstar överhuset i frågan.

Enligt nya EU-regler måste Italien, som andra euroländer, presentera sin budget för nästa år för kommissionen senast 15 oktober.