Hoppa till artikelns andra spalt.

Parlamentsutfrågning bakom lykta dörrar

En utfrågning i EU-parlamentets rättighetsutskott om internetövervakning hölls på begäran av EU-kommissionen bakom lyckta dörrar.

Rättighetsutskottet har i uppdrag att ta fram en rapport om den amerikanska övervakningen och massavlyssningen som i avslöjats i samband med visselblåsaren Edward Snowden. Under den första av flera utfrågningar avslöjades det i förra veckan att Sverige är en av de största samarbetspartnerna i internetavlyssning i EU.

I dag torsdag var det dags för den andra utfrågningen där representanter för EU-kommissionen och det roterande ordförandeskapet Litauen skulle dela med sig om sina kunskaper om det amerikanska spioneriet. Men på begäran av EU-kommissionen hölls förhören utan att EU-medborgarna fick ta del av den.

Svenske EU-parlamentarikern Christian Engström (PP) lämnade utfrågningen i protest.

– Jag kan inte acceptera att få information som jag inte får diskutera offentligt, och att bli belagd med munkavle av EU-kommissionen, sade Christian Engström i en kommentar.

Utskottets ordförande, socialdemokraten Juan Fernando López Aguilar, och en representant från den stora konservativa och kristdemokratiska EPP-gruppen försvarade, enligt Christian Engström, att mötet skulle vara hemligt.

Utskottets nästa utfrågning äger rum 24 september.