Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Parlamentsutfrågning bakom lykta dörrar

12 september 2013

En utfrågning i EU-parlamentets rättighetsutskott om internetövervakning hölls på begäran av EU-kommissionen bakom lyckta dörrar.

Rättighetsutskottet har i uppdrag att ta fram en rapport om den amerikanska övervakningen och massavlyssningen som i avslöjats i samband med visselblåsaren Edward Snowden. Under den första av flera utfrågningar avslöjades det i förra veckan att Sverige är en av de största samarbetspartnerna i internetavlyssning i EU.

I dag torsdag var det dags för den andra utfrågningen där representanter för EU-kommissionen och det roterande ordförandeskapet Litauen skulle dela med sig om sina kunskaper om det amerikanska spioneriet. Men på begäran av EU-kommissionen hölls förhören utan att EU-medborgarna fick ta del av den.

Svenske EU-parlamentarikern Christian Engström (PP) lämnade utfrågningen i protest.

– Jag kan inte acceptera att få information som jag inte får diskutera offentligt, och att bli belagd med munkavle av EU-kommissionen, sade Christian Engström i en kommentar.

Utskottets ordförande, socialdemokraten Juan Fernando López Aguilar, och en representant från den stora konservativa och kristdemokratiska EPP-gruppen försvarade, enligt Christian Engström, att mötet skulle vara hemligt.

Utskottets nästa utfrågning äger rum 24 september.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret