EU-parlamentet är upprört över USA:s spioneri på europeiska medborgare. Arkivbild.

Bild: dumbledad

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-politiker vill avbryta bankavtal med USA

Europaparlamentet kräver att bankavtalet Swift mellan EU och USA ska avbrytas sedan media avslöjat att amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA spionerat på europeiska medborgare.

Med siffrorna 280 för, 254 emot och 30 som avstod ställde sig EU-parlamentarikerna sig bakom resolutionen som inte är bindande men skickar en viktig politisk signal till kommissionen.

– Det är glädjande att Europaparlamentet nu har röstat för att frysa Swift-avtalet. Låt oss hoppas att det är slutet för detta avtal, som aldrig borde ha ingåtts från första början, sade EU-parlamentarikern Christian Engström (PP) efter omröstningen.

Men EU:s inrikeskommissionär Cecilia Malmström, som ansvarar för frågan, ser i dagsläget ingen anledning att avbryta avtalet.

– Vi har inga indikationer på att avtalet har brutits, men vi väntar fortfarande på ytterligare skrivna garantier som kommissionen har begärt från USA, sade Cecilia Malmström.

EU-parlamentet har inget mandat att avbryta ingångna avtal med tredje land men måste ge sitt godkännande när nya tecknas.

– Detta kommer bli ett test för de institutionella relationerna under Lissabonfördraget och framtida krav på parlamentets samtycke till internationella fördrag, sade den liberala EU-parlamentarikern Sophie in ‘t Veld