Hoppa till artikelns andra spalt.

Medborgarna tror mer på EU än sina egna regeringar

Trots ett minskat förtroende till EU har européerna större förtroende till unionen än till de nationella regeringarna.

Mellan 2007 och 2012 minskade förtroendet för EU bland de europeiska medborgarna i alla medlemsländer förutom Sverige och Finland där det ökade. Men förtroendet för EU har varit och är fortfarande högre än för de nationella regeringarna.

Annons

”EU är den mer förtroendeingivande myndighetsnivån för européerna, och det överlägset. Detta har varit fallet ett tag och det är ett faktum som i stor utsträckning ignorerats av EU-skeptiker”, skriver statsvetaren Besir Ceka vid Europeiska universitetsinstitutet i italienska Florens som har jämfört data från EU:s opinionsmätning Eurobarometern.

Under det senaste årtiondet har förtroendegapet mellan nationella regeringar och EU varit närmare 25 procentenheter visar Cekas sammanställning.

Under 2010, finanskrisens hittills allvarligaste år, var förtroendet för den egna regeringen större än för EU endast i fyra medlemsländer – Sverige, Luxemburg, Österrike och Storbritannien.