Det beryktade Red light district i Amsterdam. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Svenska EU-politiker hoppar antiprostitutionskampanj

Medan den svenska regeringen och polisen deltar i en Brysselkampanj mot prostitution i Europa möts initiativet av ett ljumt intresse från svenska Europaparlamentariker.

Europeiska kvinnolobbyn, en paraplyorganisation för kvinnorörelsen inom EU, lobbar just nu i Bryssel för att få stopp på prostitutionen Europa. 49 EU-parlamentariker i Europa och en rad organisationer har skrivit under deras uppror som syftar till att skapa medvetenhet om prostitution och införa ny lagstiftning i medlemsländerna.

På tisdagen genomfördes en kampanjdag i Bryssel där bland annat representanter från den svenska regeringen och polisen föreläste om sexköplagen i Sverige.

Men trots en bred politisk enighet i Sverige i frågan har inte ens hälften av de svenska EU-parlamentarikerna skrivit under uppropet.

Mikael Gustafsson (V), ordförande i Europaparlamentets kvinno- och jämställdhetsutskott, är förvånad.

– Det har ett symbolvärde att de skriver under och på det sättet också tydliggör att det finns en otrolig politisk enighet i Sverige om prostitution och att detta inte är en strikt vänster-högerfråga, säger Mikael Gustafsson som bett de svenska parlamentarikerna att skriva under.

– I uppropet tittar man jättemycket på den svenska sexköpslagen och man vill att länder ska införa liknande sexköpslagar som vi har i Sverige, Norge och Island, säger Mikael Gustafsson.

Per Heister, presschef för de svenska moderata EU-parlamentarikerna, menar att de i princip aldrig skriver under sådana upprop.

– Mina ledamöter skriver aldrig på upprop som andra producerar, oavsett vad de handlar om, utan bara lagstiftning eller egna texter, säger Per Heister.

Marita Pahlén, pressekreterare för Carl Schlyters (MP), säger att Carl inte kände till uppropet men att han stödjer det. Även Isabella Lövins (MP) pressekreterare Axel Naver säger att man inte känt till uppropet med att hon i sak stödjer det.

Europaportalen har även sökt andra EU-parlamentariker som inte anslutit sig till kampanjen för en kommentar.