Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Det beryktade Red light district i Amsterdam. Arkivbild.

Svenska EU-politiker hoppar antiprostitutionskampanj

BRYSSEL 1 oktober 2013 | “Vi skriver aldrig på upprop”

Medan den svenska regeringen och polisen deltar i en Brysselkampanj mot prostitution i Europa möts initiativet av ett ljumt intresse från svenska Europaparlamentariker.

Europeiska kvinnolobbyn, en paraplyorganisation för kvinnorörelsen inom EU, lobbar just nu i Bryssel för att få stopp på prostitutionen Europa. 49 EU-parlamentariker i Europa och en rad organisationer har skrivit under deras uppror som syftar till att skapa medvetenhet om prostitution och införa ny lagstiftning i medlemsländerna.

På tisdagen genomfördes en kampanjdag i Bryssel där bland annat representanter från den svenska regeringen och polisen föreläste om sexköplagen i Sverige.

Men trots en bred politisk enighet i Sverige i frågan har inte ens hälften av de svenska EU-parlamentarikerna skrivit under uppropet.

Mikael Gustafsson (V), ordförande i Europaparlamentets kvinno- och jämställdhetsutskott, är förvånad.

– Det har ett symbolvärde att de skriver under och på det sättet också tydliggör att det finns en otrolig politisk enighet i Sverige om prostitution och att detta inte är en strikt vänster-högerfråga, säger Mikael Gustafsson som bett de svenska parlamentarikerna att skriva under.

– I uppropet tittar man jättemycket på den svenska sexköpslagen och man vill att länder ska införa liknande sexköpslagar som vi har i Sverige, Norge och Island, säger Mikael Gustafsson.

Per Heister, presschef för de svenska moderata EU-parlamentarikerna, menar att de i princip aldrig skriver under sådana upprop.

– Mina ledamöter skriver aldrig på upprop som andra producerar, oavsett vad de handlar om, utan bara lagstiftning eller egna texter, säger Per Heister.

Marita Pahlén, pressekreterare för Carl Schlyters (MP), säger att Carl inte kände till uppropet men att han stödjer det. Även Isabella Lövins (MP) pressekreterare Axel Naver säger att man inte känt till uppropet med att hon i sak stödjer det.

Europaportalen har även sökt andra EU-parlamentariker som inte anslutit sig till kampanjen för en kommentar.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret