Hoppa till artikelns andra spalt.

Även britterna har spionnäste i Tyskland

Enligt uppgifter från visselblåsaren Edward Snowden har även den brittiska underrättelsetjänsten spionerat på Tyskland.

Bara ett stenkast från förbundskansler Angela Merkels kontor ska den brittiska underrättelsetjänsten GCHQ ha ett hemligt högkvarter för spionage, enligt uppgifter i The Independent som bygger på uppgifter från visselblåsaren Edward Snowden.

GCHQ ska ha använt sig av högteknologisk utrustning från taket på den brittiska ambassaden som också ligger nära den tyska förbundsdagen. Från sitt näste har britterna kunnat övervaka mobilsamtal, datatrafik och annan kommunikation.

För en vecka sedan avslöjade tyska Der Spiegel att amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA hade ett liknande spionnäste i sin ambassad. Amerikanerna ska även ha avlyssnat Angela Merkels mobiltelefon.