Annons

Uppemot 100 000 ukrainare demonstrerade på söndagen mot regeringens beslut att inte underteckna ett långtgående EU-avtal. Runt 10 000 ska enligt uppgift har demonstrerat för beslutet.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tymosjenko vädjar till EU att släppa kravet på hennes frigivning

Samtidigt som tiotusentals ukrainare protesterar mot regeringens beslut att inte anta det erbjudna EU-avtalet öppnar premiärministern för ett undertecknande nästa år.

I den ukrainska huvudstaden Kiev demonstrerade på söndagen tiotusentals människor mot att landets regering i förra veckan överraskande meddelade att man inte undertecknar ett omfattande associerings- och handelsavtal med EU. Demonstrationen, där flera medier uppskattar att 100 000 deltog, var den största sedan den orangea revolutionen 2004.

Den ukrainske premiärministern Mykolaj Azarov motiverade beslutet att skjuta upp avtalet med att landet inte lyckats förhandla fram kompensation för de ”defensiva åtgärder” som en Moskvaledd tullunion skulle vidta mot Ukraina vid ett undertecknande.

– Antingen pausar vi nu och löser frågan om kompensation. Eller så undertecknar vi avtalet och utsätts utan omsvep av alla de defensiva åtgärderna från tullunionen. Vi kunde inte ta på oss ett sådant ansvar så vi beslöt att lägga frågan på is, sade Mykolaj Azarov på söndagen och menade att Ukraina möjligen kan underteckna avtalet nästa år, rapporterar Radio Free Europe.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M), en av de drivande bakom avtalet, beklagar beslutet och skriver att ”det ukrainska ledarskapet varit mycket explicit när det beskrivit det brutala ekonomiska trycket från Ryssland”.

Arsenij Jatsenjuk, ledare för den fängslade tidigare premiärministern Julia Tymosjenkos oppositionsparti, menar också att ryska påtryckningar ligger bakom president Viktor Janukovitjs beslut.

– Janukovitj har fått garantier från Ryssland att han kommer att väljas om för en andra mandatperiod, en typ av rabatt på gas och även 20 miljarder dollar till honom och hans entourage, sade Arsenij Jatsenjuk och syftade på det ukrainska presidentvalet 2015, rapporterar Euractiv.

Den ryske presidenten Vladimir Putin menar å sin sida att EU utövar påtryckningar och utpressning mot Ukraina för att landet ska ändra sitt beslut.

I ett öppet brev till president Janukovitj lovar den fängslade oppositionspolitikern Julia Tymosjenko att hon ska vädja till de europeiska ledarna att inte kräva att hon ska släppas om han skriver under avtalet.

”Detta är den enda chansen du har att överleva som politiker, för nu, när du dödar avtalet gör du ditt livs största misstag, skriver Tymosjenko som menar att Janukovitj har fel när han tror sig vara ”tillräckligt smart för att spela ut Ryssland mot Europa”.

En rad EU-länder, däribland Polen och Tjeckien, har pläderat för att avtalet ska skrivas under även om Tymosjenko inte släpps.

Linas Linkevičius, utrikesminister från Litauen, som innehar EU:s roterande ordförandeskap, menar att den kompromiss som Ukraina erbjöd EU – en trialog mellan Bryssel, Moskva och Kiev, inte är ett alternativ och ett uppskjutande av underskriften minskar chanserna för att avtalet ska bli verklighet.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel sade i helgen att hon så snart som möjligt ska träffa den ryske presidenten Vladimir Putin för att diskutera frågan.