Annons

Ukrainas president Viktor Janukovitj i samtal med EU:s utvidgningskommissionär Štefan Füle som för närvarande är i Kiev för att övertala Ukraina att närma sig Bryssel. Arkivbild.

Bild: Europeiska kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ukraina fortsätter gäcka Bryssel

Bryssel hålls på sträckbänken när det ukrainska parlamentet åter skjuter upp ett beslut om en eventuell frigivning av den fängslade oppositionspolitikern Julia Tymosjenko. Frigivningen är ett krav för att EU ska underteckna ett långtgående associations- och handelsavtal med Ukraina.

I förra veckan sköt det ukrainska parlamentet upp ett beslut om en lagförändring som skulle öppna för att den fängslade oppositionspolitikern Julia Tymosjenko kan släppas för medicinsk behandling i Tyskland.

Att hon släpps är ett viktigt krav för att EU ska underteckna ett långtgående associations- och handelsavtal med Ukraina vid ett toppmöte i Vilnius om drygt en vecka. I dag tisdag var det tänkt att parlamentet skulle mejsla fram en ståndpunkt. Men beslutet skjuts åter upp.

– Vi har enats om vi ska börja torsdagens plenum med att överväga integrationslagarna till EU, sade talman Volodymyr Rybak och syftade på de lagar som ska öppna för ett frigivande av den sjuka Tymosjenko.

I går måndag varnade EU-ländernas utrikesministrar att tiden håller på att rinna ut för den ukrainske presidenten Viktor Janukovitj att bestämma sig om han vill närma sig Bryssel.

– Vi har varnat de ukrainska myndigheterna flera gångar att inte lämna saker till sista minuten, men nu står vi här, sade den polske utrikesministern Radosław Sikorski som varit en av de drivande bakom att försöka få grannlandet Ukraina närmare EU.

– Allt ligger i händerna på president Janukovitj. Vi har en policy. Jag är lite lika säker på att han har det, sade Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M).

I andra vågskålen balanserar Ryssland som hotat Ukraina med olika påtryckningsmedel, som indragen rysk gas, för att landet ska gå med i en Moskvaledd tullunion.

EU-parlamentets två sändebud, den förre polske presidenten Aleksander Kwaśniewski och tidigare EU-talmannen Pat Cox, har skjutit upp sin slutrapport till tisdag i nästa vecka för att ge Ukraina mer tid. Deras rekommendation kommer vara vägledande för om Bryssel kommer skriva under avtalet eller ej.

Cox och Kwaśniewski är tillsammans med EU:s utvidgningskommissionär Štefan Füle i Kiev för att försöka övertala den ukrainske presidenten att släppa Tymosjenko.

Den 28-29 hålls det toppmöte i Vilnius där Ukraina och EU ska skriva under associations- och handelsavtalet om Kiev lever upp till Bryssels krav.