Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Finlands EU-kommissionär Olli Rehn får stöd av liberaler i den norra och västra EU-länderna. Arkivbild.

Folkpartiet och Centern vill ha Olli Rehn som kommissionsordförande

BRYSSEL 17 december 2013 | Konkurrerar med belgisk EU-parlamentariker

Alla nordiska liberala partier ställer sig bakom EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn som kandidat till posten som EU-kommissionens ordförande efter nästa års Europaval.

Den första februari håller den liberala partigruppen i EU-parlamentet, Alde, extrakongress för att välja sin kandidat till ordförande för EU-kommissionen som utses efter Europavalet i maj 2014.

I ett brev på tisdagen ställer 14 europeiska liberala partiledare sig bakom nuvarande ekonomikommissionär finländaren Olli Rehns kandidatur till posten. Både Folkpartiets Jan Björklund och Centerpartiets Annie Lööf har skrivit under.

Ledarna för Alde-gruppens två största partier, brittiska Liberaldemokraterna och tyska FDP, Nick Clegg och Christian Lindner ställer sig även bakom Olli Rehn.

Alde-gruppens ordförande i EU-parlamentet, belgaren Guy Verhofstadt, är den andre av hittills två kandidater. Sista datumet för att nominera kandidater är nu på fredag.

Posten som kommissionsordförande väljs om efter Europavalet och enligt EU-fördraget ska medlemsländerna ”med hänsyn till valen till Europaparlamentet” föreslå en kandidat till ordförandeposten. EU-parlamentet ska sedan ge sitt godkännande av denna.

Inför EU-valet har kommissionen och EU-parlamentet enats om att varje partigrupp ska ta fram kandidater till posten i syfte att öka den demokratiska legitimiteten. Detta ses dock inte med blida ögon av medlemsländerna som tidigare varit de som ensamt nominerat kommissionen.

Ende kandidat för den socialdemokratiska S&D-gruppen, EU-parlamentets näst största, är nuvarande talman Martin Schulz.

Den största partigruppen i EU-parlamentet, kristdemokratiska och konservativa EPP kommer troligen inte presentera någon kandidat innan mars nästa år. De nuvarande kommissionärerna Michel Barnier och Viviane Reding nämns bland tänkbara kandidater. Även Finlands statsminister Jyrki Katainen och Luxemburgs förre premiärminister Jean-Claude Juncker cirkulerar i spekulationerna.

Den fjärde största gruppen i EU-parlamentet, miljöpartistiska Gröna/EFA, har nominerat fyra kandidater till posten. De som delar de grönas värderingar kan fram till och med 28 januari nästa år rösta på nätet om vilken av kandidaterna de vill ha.

Vänstergruppen GUE/NGL har nominerat Alexis Tsipras, ledare för grekiska vänsterpartistiska Syriza, till posten som kommissionsordförande.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret