Hoppa till artikelns andra spalt.

Bildt leder global internetkommission

Utrikesminister Carl Bildt ska tillsammans med två dussin politiker, spionchefer och experter utreda internets framtid.

Den nya kommissionen, som presenterades under det världsekonomiska forumet i schweiziska Davos på onsdagen, går under namnet ”Global Commission on Internet Governence” och ska arbeta fram rekommendationer om hur internet ska styras.

– I de flesta länder riktas ökad uppmärksamhet mot alla aspekter av nätfrihet, nätsäkerhet och kontroll av nätet. Och de är, som jag ser det, nära besläktade med varandra, sade Carl Bildt (M) i ett uttalande.

Kommissionen har ett tvåårigt mandat att undersöka bland annat statskontrollerad censur av nätet och massövervakning av medborgare. Bland medlemmarna finns bland annat EU-parlamentarikern Marietje Schaake, statsvetaren Joseph S. Nye och Michael Chertoff, en av författarna till antiterroristlagen Patriot act som bidragit till att den amerikanska massövervakningen blivit möjlig.

Internetkommissionen får pengar av två stora tankesmedjorna: brittiska Chatham House och kanadensiska Centre for International Governance Innovation.