Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mer fakta
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
Nederländska regeringsorgan överväger sluta använda Facebook
Den nederländska dataskyddsmyndigheten har rekommenderat regeringens olika delar att inte längre använda Facebook med hänvisning till tvivel om hur nätjätten hanterar personuppgifter, rapporterar public service-kanalen NOS. Regeringstjänstemän ska förhandla med Facebooks moderbolag Meta för att försöka lösa problemet, men kan tvingas sluta använda Facebook-sidor om en överenskommelse inte kan nås innan sommaruppehållet.
Utskott: Ja till snabbare och billigare nät
Europapaparlamentets utskott för industrifrågor, forskning och energi antog med överväldigande majoritet, 48 - 1, på tisdagen en förordning för att underlätta utbyggnaden av gigabitnät i hela EU.
Dessa ska såväl bli billigare att uppföra som mer effektiva och snabbare. Dessutom ska tillståndsförfarandena för att uppföra de avancerade näten digitaliseras och förenklas. De svenska parlamentarikerna i utskottet Johan Nissinen (SD) och Sara Skyttedal (KD) röstade för förslaget. Efter att hela parlamentet tagit ställning kan slutförhandlingar inledas med ministerrådet.
Nu måste de digitala jättarna tygla hatpropaganda på nätet: "Det är banbrytande EU-regler"
Nu ska det bli nya tag för att få bort näthat, desinformation och annat skadligt innehåll från de stora onlineplattformarna, rapporterar Yle. EU får beröm för sina nya regler, men de vaga definitionerna kan bli ett problem.
Fler spanjorer än svenskar har snabb uppkoppling
Närmare 83 procent av svenska hushåll hade tillgång till höghastighetsinternet, en fiberuppkoppling eller motsvarande under 2021. I glesbygden var täckningen 54 procent. Det placerar Sverige på 13:de plats i EU i båda fallen. Det kan jämföras med EU:s två till ytan största länder, Frankrike och Spanien, som har en total täckningsgrad på 68 respektive 94 procent. Grekland, med en täckning på knappt 20 procent, låg i botten, uppger Eurostat.
Googles senaste uppköp oroar EU
EU-kommissionen har inlett en utredning för att utvärdera om de kan godkänna Googles köp av företaget Fitbit. Kommissionen är orolig över att det ytterligare kan förstärka Googles marknadsposition på nätet. Det genom att öka den redan stora mängden data som Google idag kan använda för att anpassa nätannonserna till bärbar utrustning.
– Vår undersökning syftar till att se till att Googles kontroll över data som samlas in via bärbara enheter som ett resultat av köpet inte snedvrider konkurrensen, sade EU-kommissionären Margrethe Vestager i ett uttalande på tisdagen.
Ny lag öppnar för isolering av Rysslands internet
En ny lag som ytterligare begränsar de ryska invånarnas redan inskränkta frihet på internet väntas snart skrivas under av Rysslands president Vladimir Putin. Myndigheterna får då större möjlighet att totalt isolera det ryska nätet från world wide web . Lagen som redan har godkänts av det ryska parlamentet, Duman, ses av många som ett försök till ett system liknande Kinas slutna internet – men samtidigt menar experter att den kommer bli svår att implementera, rapporterar SVT. Läs mer om hur det går till när ett land isolerar sitt internet här.
Global näthandel ska få WTO-skydd
Sammanlagt 75 länder inklusive EU-länderna beslutade på fredagen i Davos inleda WTO-förhandlingar kring gemensamma regler för den globala näthandeln.
– E-handel är en realitet i de flesta hörn av världen, så vi är skyldiga våra medborgare och bolag att utarbeta en förutsägbar, effektiv och säker onlinemiljö, säger EU:s handelkommissionär Cecilia Malmström, angående beslutet.
De nya reglerna ska göra det enklare för företag och konsumenter att sälja och köpa på nätet på ett tryggt sätt.
Botar propagerar mot FN:s migrationspakt
Ett tyskt företag har i en undersökning tittat på 800 000 tweets i Tyskland som handlat om FN:s migrationspakt. Analysen visar att mer än var fjärde tweet kom från botar, rapporterar tyska die Welt. Botar är fejkkonton som utger sig för att vara människor men styrs av programmerade algoritmer och de propagerade i det granskade fallet mot ett undertecknande av migrationspakten.
Omstridd upphovsrättsreform fick stöd
Google, Facebook och andra plattformar måste installera filter mot olaglig uppladdning. Ett EU-utskott röstade på onsdagen ja till en ny kontroversiell upphovsrättsreform.
EU-utskott röstar om omstridda internetfrågor
EU-utskott ska på onsdag rösta om två kontroversiella internetfrågor.