Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-toppolitiker byter parti i högerprotest

Spanjoren Alejo Vidal-Quadras, vice talman i Europaparlamentet, har meddelat att han lämnar det spanska konservativa regeringspartiet Partido Popular, i protest mot skattehöjningar och premiärministerns toppstyre.

Istället avser han att gå med i det nationalistiska högerpartiet Vox, som bildades för bara drygt en månad sedan, och som i maj ska kandidera till Europaparlamentet, rapporterar spanska tidningen El Pais.

Vidal-Quadras avgår för att han är kritisk till hur den konservative premiärministern Mariano Rajoy hanterat den ekonomiska krisen och anser att de spanska skatterna har höjts för kraftigt. Han tycker också att partiet blivit för toppstyrt.

Vidal-Quadras har bland annat varit partiledare för Partido Popular i Katalonien och tillhört partiets nationella verkställande utskott.