Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Nytt valsystem ska skapa ordning i Italien

Italiens socialdemokrater har klubbat ett reformförslag av valsystemet för att öka den politiska stabiliteten i det skuldtyngda landet.

Förslaget som socialdemokratiska Demokratiska partiet klubbade på måndagen bygger på en uppgörelse i helgen mellan partiledaren Matteo Renzi och högerledaren Silvio Berlusconi och innebär att den korruptionsdömde ex-premiärministern än en gång kommer in i politikens finrum.

Efter en bedrägeridom har Berlusconi tvingats lämna sin plats i parlamentet, men han fortsätter leda sitt högerparti Forza Italia.

De föreslagna reformerna ska tämja Italiens bångstyriga partisystem, som lett till en lång rad skakiga regeringskoalitioner. De stora partierna kommer att bli vinnare på bekostnad av småpartierna.

I valet i fjol fick inget parti ensam majoritet. I stället blev det en instabil storkoalition under ledning av Demokratiska partiets Enrico Letta.

Att reformera valsystemet är en lång process som kommer att kräva många turer i parlamentet och innebära grundlagsändringar.