Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Verhofstadt blir EU-liberalernas kandidat

21 januari 2014

Belgaren Guy Verhofstadt och finske Olli Rehn har gjort upp om att Guy Verhofstadt blir den liberala Alde-gruppens kandidat till EU-kommissionens ordförande.

Inför valet till EU-parlamentet i maj planerar de största partigrupperna att ta fram varsin kandidat till posten som ordförande i EU-kommissionen. Uppgörelsen i måndags mellan Rehn och Verhofstadt gjorde slut på toppolitikernas maktkamp som splittrat Alde.

Guy Verhofstadt är ordförande i EU-parlamentets liberala partigrupp, högljudd EU-federalist och före detta premiärminister i Belgien. Olli Rehn är ekonomikommissionär och har de senare åren stått i centrum för EU-kommissionens hantering av eurokrisen.

Uppgörelsen männen emellan går ut på att de gemensamt ska kampanja: Verhofstadt för kommissionsposten och Rehn för andra EU-toppjobb inom ekonomi, ännu oklart vilka.

– Rehn är väldigt nordisk i sin syn på ekonomisk hantering. Jag tycker att han påminner om Anders Borg, Göran Persson och Anne Wibble. Verhofstadt är en lysande talare och diplomat. Det är inte svårt att förstå hur han lyckats hålla ihop Belgien, säger EU-parlamentarikern Olle Schmidt (FP).

Chansen att en liberal politiker skulle knipa jobbet som kommissionsordförande är dock liten. Det toppjobbet är i praktiken vikt åt någon av EU-parlamentets två största partigrupper, högergruppen EPP eller socialdemokratiska S&D.

I slutändan är det stats- och regeringscheferna som nominerar kommissionen. Men Olle Schmidt tror att det faktum att de stora partigrupperna öppet diskuterar och nominerar kandidater gör att det blir svårare för EU-ledarna att kohandla och slänga fram en kompromisskandidat i elfte timmen.

I parlamentsgruppen Alde ingår Folkpartiet och Centerpartiet.

Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost
Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret