En tredjedel av rumänska läkarkåren har lämnat landet

Rumänien har på tre år förlorat sju tusen läkare som istället väljer att arbeta i andra EU-länder där de kan tjäna upp till 30 gånger mer.

– Det är en stor kris i Rumänien när det gäller tillgången på läkare. 2011 fanns det 21 400 läkare på de rumänska sjukhusen. Första november fanns bara 14 400, sade Vasile Astărăstoae, ordförande i rumänska läkarakademin, till The Guardian.

Enligt Astărăstoae sker läkarflykten framför allt inom specialistområden där doktorer kan tjäna upp till 30 gånger så mycket i utlandet som i Rumänien.                 

– I Rumänien, med en befolkning på 19 miljoner, det finns bara 48 läkare som är specialiserade på strålbehandling [och] det finns bara 70 hjärtspecialister i hela landet, sade Vasile Astărăstoa.

– Fenomenet med en kompetensflykt i Rumänien är en verklighet. Läkare och sjuksköterskor från de östeuropeiska länderna, däribland Rumänien, väljer att arbeta i andra medlemsländer i EU, där de kan få större ekonomiska fördelar och bättre arbetsvillkor, sade den rumänska sysselsättningsministern Mariana Câmpeanu