Hoppa till artikelns andra spalt.

Lettisk krishanterare vill leda EU-kommissionen

Valdis Dombrovskis, Lettlands före detta premiärminister, förväntas kandidera till posten som ordförande i EU-kommissionen för högergruppen EPP, där svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår.

Dombrovskis har tidigare varit EU-parlamentariker. Som premiärminister ledde han Lettland under uppgången efter den ekonomiska krisen.

– Jag har hanterat den finansiella och ekonomiska krisen i mitt eget land och jag tror att det är en erfarenhet som jag kan ta med mig till EU – hur man hanterar följderna av krisen och hur man tryggar hållbar tillväxt och jobb, sade han i en intervju med nättidningen Euractiv.

EPP är den den största partigruppen i EU-parlamentet idag. Partigruppen utser sin kandidat till kommissionsordförande på en kongress i Dublin den 6-7 mars och den som kandiderar har en stor chans att också bli nästa kommissionsordförande.