Löfven öppnar för ny kommissionsportfölj

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven vill ha en diskussion med regeringen om vilken portfölj den svenska kommissionären ska få i nästa EU-kommission.

– Den nuvarande regeringen har enligt vår uppfattning ett ansvar för att se till att diskutera med oppositionen, inte minst oss. Jag tycker diskussionen ska påbörjas med vilken portfölj som är viktig att en kommissionär från Sverige har, säger han till TT.

Sedan 2010 är folkpartistiska Cecilia Malmström EU-kommissionär med ansvar för justitie- och migrationsfrågor. Innan Löfven ger sitt stöd till henne vill han veta vilka frågor Sverige får ansvar för under nästa mandatperiod.

– Man ska ta den som är dugligast utifrån vilken portfölj, vilket departement vi tycker att det är viktigast att en kommissionär från Sverige har. Det är viktigast, säger Löfven.

Medlemsländernas regeringar nominerar varsin kommissionär. Kommissionsordföranden delar sedan ut portföljerna – politikområdena – bland dem. Regeringarna försöker påverka vilken portfölj landets kommissionär får.

När utdelningen är klar godkänner EU-parlamentet kommissionen i sin helhet.