Annons

Tyska författningsdomstolen osäker på krislöfte – ber EU-domare om hjälp

Den tyska författningsdomstolen tvivlar på att Europeiska centralbankens löfte om köp av statsobligationer är förenligt med EU-lag och skickar fallet till EU-domstolen.

Den mäktiga tyska författningsdomstolen meddelade på fredagen att det löfte om stödköp av statsobligationer (OMT) som Europeiska centralbanken, ECB, utfäst troligen inte är förenligt med EU-lag. Domstolen menar att löftet kan innebära att euroländernas suveränitet inkräktas och att det strider mot EU-regeln om att centralbanken inte får finansiera budgetunderskott.

Men domstolen vill för första gången någonsin ha ett utlåtande från EU-domstolen innan de åtta domarna bestämmer sig. EU-domstolen tros dock ge ECB-löftet grönt ljus.

Den 18 mars väntas ett slutligt besked från den tyska författningsdomstolen.

Löftet från ECB-chefen Mario Draghi innebär att centralbanken lovar att köpa ett obegränsat antal statsobligationer från euroländer om ingen annan vill låna dem pengar. Löftet, som gavs under sensommaren 2012, fick finansmarknaden att lugna sig. OMT-programmet har dock aldrig utnyttjats.