EU är inget undantag från detta globala problem med djurhandel och har all anledning att ta initiativet för att hitta lösningar. Det skriver Janez Potočnik, EU-kommissionär för miljöfrågor.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Stoppa den brottsliga handeln med vilda djur

Den gränsöverskridande organiserade brottsligheten inom handeln med vilda djur och växter ökar kraftigt. Dessa kriminella nätverk finns överallt, även i EU. Det skriver Janez Potočnik, EU-kommissionär för miljöfrågor.

Idag firas World Wildlife Day för första gången och det borde vara en glädjens dag. En dag att beundra den vilda florans och faunans magiska skönhet, tigrars och björnars urkraft och de alpängar som snart står i blom.

Denna dag måste man dock också slå larm. Brottsbekämpande myndigheter har märkt en dramatisk ökning i den internationella handeln med vilda djur och växter, vilket hotar många av de välkända arter som så många människor värnar om.

Mer än tusen noshörningar sköts förra året för sina horn. Tiotusentals elefanter dödas varje år för sitt elfenben. Tigrar slaktas för sitt skinn och sina ben, björnar för sina tassar och sin galla, hajar för sina fenor, och det finns en blomstrande svart marknad för levande fåglar och reptiler, som undergräver den lagliga handeln med husdjur.

Problemet rör inte bara exotiska arter. Även inom EU dödas fåglar olagligt och utrotningshotade arter, som ålar, smugglas till Asien.   

EU är inget undantag från detta globala problem och har all anledning att ta initiativet för att hitta lösningar. EU är en stor marknad för produkter av vilda djur och växter, som tropiska träslag, reptiler och kaviar, och dessa är alla föremål för olaglig handel.

EU är också en transitväg för kriminella som handlar med vilda djur och växter. Varje vecka beslagtar tull och polis förbjudna föremål som noshörningshorn, elfenben, myrkottsfjäll, torkade sjöhästar och levande kameleonter vid europeiska hamnar och flygplatser.

Den gränsöverskridande organiserade brottsligheten inom handeln med vilda djur och växter ökar kraftigt. Dessa nätverk finns överallt, även i EU. Förra året grep Tjeckien 16 medlemmar i en sofistikerad kriminell liga som smugglade noshörningshorn från Sydafrika till Vietnam. Brottsligheten på området vilda djur och växter är lukrativ, till exempel säljs noshörningshorn för 40 000 euro eller motsvarande 350 000 kronor per kilo, och denna brottslighet bestraffas sällan.

Konsekvenserna av denna handel är förödande, särskilt för miljoner av de fattigaste människorna i världen som är beroende av biodiversitet och friska ekosystem för sin försörjning. Om tjuvjakten i Afrika fortsätter i nuvarande takt, riskerar några av de mest imponerande djuren i världen att utrotas. Detta skulle i sig vara en tragedi, men tjuvjakten har andra allvarliga följder: den stjäl naturresurser från lokala samhällen som lever med dessa arter och ofta är beroende av dem för sin försörjning, och den leder till korruption och undergräver den politiska stabiliteten i redan sårbara regioner som i centrala Afrika.

EU:s engagemang i handel, diplomatiska förbindelser och utvecklingssamarbete innebär att vi är väl rustade för att hantera den växande utmaningen med handeln med vilda djur och växter. Vi gör redan mycket, men mer måste göras. Vi välkomnar allmänhetens åsikter om var det behövs åtgärder och ber alltså om synpunkter på EU-politiken på området genom ett samråd via internet. På detta område kan det civila samhället i EU göra en enorm insats med att bekämpa dessa förödande brott.

Låt oss fira World Wildlife Day och naturens under. Men låt oss också göra ännu mer för att skydda dem. Vi måste få ett slut på handeln med vilda djur och växter så att även kommande generationer har möjlighet fira denna dag.

Janez Potočnik
EU-kommissionär för miljö