Senast uppdaterad: 30 november 2022
Mer fakta
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier










Artiklar i ämnet
Sverige hyr 600 fängelseplatser i Estland
Sverige har nått en överenskommelse med Estland om att hyra fängelseplatser som kan rymma 600 intagna från Sverige från 2026, förutsatt att riksdagen godkänner avtalet, rapporterar SVT. Sverige ska betala 8 500 euro per fängelseplats och månad, vilket kan jämföras med motsvarande kostnad i Sverige på i snitt 11 500 euro.
Nio EU-länder kräver omtolkning av Europakonventionen för lättare utvisning
Nio EU-länder, ledda av Danmark och Italien, har skrivit ett brev där de kräver att Europadomstolen för mänskliga rättigheter ska ändra sin tolkning av Europakonventionen. Syftet är bland annat att göra det enklare för länder att utvisa utländska medborgare som begått brott.
Politiskt motiverade brott ökade kraftigt i Tyskland
Antalet politiskt motiverade brott i Tyskland ökade med 40 procent under förra året, rapporterar Der Spiegel. Över 84 000 brott registrerades, vilket är det högsta antalet sedan den nationella statistiken infördes 2001.
Tyska Bundeskriminalamt pekar på valåret och Mellanösternkonflikten som huvudorsaker. Högerextremismmotiverade brott ökade mest och utgjorde 36 procent av de 4107 politiska våldsbrotten. I 6236 fall identifierades antisemitiska motiv, varav många kopplades till demonstrationer och protester relaterade till konflikten mellan Israel och Palestina.
Sverige leder grupp som ska bekämpa internetrekrytering av unga mördare i Europa
Europol larmar nu om hur tonåringar, ofta med olika diagnoser, har börjat rekryteras på sociala medier som torpeder runt om i Europas undre värld, rapporterar SvD. Fenomenet, som började i Sverige, kallas “crime-as-a-service” och “violence as-a-service”.
– Det ser ut som spel. Det är färgglatt, fullt av emojis, och byggt på samma logik som i onlinespel. Du får poäng, pengar, status, säger Noa-chefen Theodor Smedius. Inom Europol leder Sverige en specialgrupp som enbart ska bekämpa fenomenet i Europa.
Gemensam stödlinje vid våld mot kvinnor i EU
Från denna vecka kan den som utsatts för mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck eller prostitution och människohandel för sexuella ändamål ringa 116 016 för stöd och hjälp. Det meddelade regeringen på måndagen. Numret är detsamma i hela EU.
Miljonfusk med EU-pengar avslöjat
Europeiska byrån för bedrägeribekämpning, Olaf, och Europeiska åklagarmyndigheten, Eppo, har tillsammans avslöjat ett omfattande bedrägeri med EU-medel värt 9,5 miljoner euro.
Bedrägeriet gällde ett IT-projekt i Rumänien där pengar från Europeiska regionala utvecklingsfonden förskingrades genom ett avancerat penningtvättsnätverk som sträckte sig över flera länder. Tolv misstänkta – sex personer och sex företag – har åtalats.
Utredningen omfattade kontroller i Cypern och Tjeckien samt analys av misstänkta banktransaktioner i elva länder.
Europol föreslås bli en mer operativ polismyndighet
På tisdagen presenterade EU-kommissionen en så kallad europeisk strategi för intern säkerhet för att stödja medlemsstaterna och stärka EU:s förmåga att motverka organiserad brottslighet, terrorism och hybridhot från statliga aktörer.
– I dag lanserar vi ett viktigt initiativ för att bättre tackla säkerhetshot som terrorism, organiserad brottslighet, ökande cyberbrottslighet och attacker mot vår kritiska infrastruktur för att bekämpa brottsbekämpning och stärka Europols infrastruktur, sade kommissionsordförande Ursula von der Leyen i ett uttalande.
Bland förslagen märks ett nytt mandat för Europol för att göra den till en mer operativ polismyndighet. Kommissionen vill också öka den gränsöverskridande kommunikationen mellan olika myndigheter med bland annat ny teknik och nya datalagringsregler. På sikt föreslås personalstyrkan hos gränsbevakningsmyndigheten Frontex öka till 30 000 från dagens (2023) dryga 2000 anställda, 2027 väntas antalet uppgå till 10 000 personer.
Le Pen döms för EU-bedrägeri – stoppas i presidentvalet 2027
Marine Le Pen från det franska högerextrema partiet Nationell samling har dömts till fyra års fängelse, varav två år villkorligt, och fem års förbud att kandidera i val som börjar gälla omedelbart. Domen kan innebära slutet för hennes planer att ställa upp i presidentvalet 2027.
Starka kopplingar mellan ryska staten och bolag i Sverige
En ny granskning av ryska intressen i Sverige visar på starka kopplingar mellan bolag som finns här och den ryska statsapparaten och rysk organiserad brottslighet, rapporterar Ekot. Researchföretaget Acta Publica och Försvarshögskolan har undersökt ägarleden bakom 124 sedan tidigare kända bolag med rysskopplingar och hittat 300 bolag och 2133 personer med ägarandelar. ”Men detta är bara ett skrap på ytan av de ryska intressena i Sverige”, säger Jörgen Holmlund, lärare i underrättelseanalys på Försvarshögskolan.
Le Pen riskerar femårigt politiskt ämbetsförbud för fiffel med EU-pengar
Den franska högerledaren Marine Le Pen kan inom två veckor få veta om hon förbjuds att inneha offentliga ämbeten i fem år, rapporterar Reuters. Le Pen, som leder opinionsmätningarna inför presidentvalet 2027, står åtalad för förskingring av EU-medel.
Åklagare har begärt att ett eventuellt ämbetsförbud ska träda i kraft omedelbart, även om Le Pen överklagar. Hon anklagar åklagarna för att försöka orsaka hennes "politiska död" och kallar begäran "helt oproportionerlig".
Sedan Frankrike införde en antikorruptionslag 2016 har allt fler politiker dömts till ämbetsförbud.
Le Pen och hennes parti nationell Samling anklagas för att ha använt över tre miljoner euro av EU-medel för sin verksamhet i Europaparlamentet för att avlöna personal för annan verksamhet i Frankrike, något de förnekar.
Mer fakta
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier









